Investeren in zonnepanelen anno 2022, is dat nog wel een slimme keuze? Met de komst van de digitale teller zakte de populariteit van zonnepanelen zienderogen. Maar met de stijgende elektriciteitsprijzen denken we best twee keer na over alle mogelijkheden om je energiefactuur te verlagen. De hamvraag: wegen de voordelen van zonnepanelen nog steeds op tegen de nadelen? Wij zochten het voor je uit!
Wat is de digitale meter?
In tegenstelling tot het prosumententarief van de terugdraaiende teller, betaal je bij de digitale meter je reële netkosten. Dat wil zeggen dat je enkel netkosten betaalt wanneer je stroom gebruikt die je op dat moment niet zelf produceert. Je zal dus meer betalen als je ‘s avonds televisie kijkt, de was doet en je elektrische wagen oplaadt, omdat de zon op dat moment niet meer schijnt en je zonnepanelen geen elektriciteit opwekken. Doe je deze activiteiten ‘s middag op een zonnige dag, dan kan je je elektriciteitsfactuur aanzienlijk verlagen. Bewuster prosumeren is dus de boodschap!
Wat met de terugdraaiende teller?
Het einde van de terugdraaiende werd begin 2021 reeds aangekondigd. Maar in praktijk duurt het vervangen van de terugdraaiende teller door de digitale meter enkele jaren. Bij zo’n 80% van de huishoudens moet tegen het einde van 2024 een digitale meter geïnstalleerd worden.
De eigenaars van zonnepanelen die nog een terugdraaiende teller hebben kunnen in principe nog tot 2025 genieten van het prosumententarief. Maar dit tarief zal de komende jaren waarschijnlijk stijgen, met als doel de overschakeling naar de digitale meter te versnellen.
Foto: Joshua Tsu – Pexels
Zijn er nog premies voor zonnepanelen?
Ja, zeker! Wie voor het eerst zonnepanelen aankoopt en laat installeren, wordt beloond. Fluvius geeft nog tot 31 december 2024 een eenmalige premie die berekend wordt op basis van het vermogen van de zonnepanelen.
Tip: wacht niet te lang met de aankoop van je zonnepanelen, want in 2023 en 2024 halveert deze premie.
Zijn zonnepanelen nog rendabel?
Zonnepanelen zijn zeker nog interessant en rendabel, ook met de digitale meter. De technologie staat niet stil. En zo worden zonnepanelen dus steeds beter en gaan ze langer mee. Bovendien zijn ze een pak goedkoper dan enkele jaren geleden.
Maar om je zonnepanelen echt rendabel te maken moet je natuurlijk ook je verbruikspatroon aanpassen. Ga slim om met je elektriciteitsverbruik. Plan zoveel mogelijk je activiteiten wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Dat doe je gemakkelijk door bijvoorbeeld de timer op je vaatwas en wasmachine in te stellen.
Gebruik je op het zonnige dag minder energie dan je opwekt? Dan krijg je voor je overtollige energie die je op het net zet een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier. Opgelet, vergeet je terugleveringscontract niet af te sluiten met je leverancier!
Wil je energiezuiniger wonen en/of (ver)bouwen?
Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang inspiratie, tips en tricks.