Wonen in een tiny house

De Vlaming is geboren met een baksteen in de maag. Een woning met 2 of 3 slaapkamers, ruime keuken en tuin behoort hierdoor vast en zeker tot de top 3 zoektermen op immosites. Heeft de mens nu eigenlijk écht zoveel ruimte nodig? Eigenaars van een tiny house, ofwel een ‘klein huis’, denken alvast van niet.  Dit steeds populairder wordend Amerikaans fenomeen, is inmiddels ook naar ons land overgewaaid. Wonen in een kleine woning, hoe krijg je dat voor mekaar?

Leven in een tiny house

Voor de meesten vergt leven in een tiny house best wat aanpassingsvermogen. Enkele vragen schieten vast door je gedachten. Is er genoeg ruimte voor al m’n spullen? Hoeveel mensen kunnen er op bezoek komen? En zal ik mijn privacy bewaren? 

Ten eerste moet je je levensstijl een beetje aanpassen. We kunnen niet ontkennen dat we nu eenmaal in een wegwerpmaatschappij leven waar luxe geen uitzondering is. Deze luxe mag je uiteraard bewaren in je kleine woning, toch zal je je bezit moeten minimaliseren. De zaken die je amper gebruikt, zoals een tweede serviesset, kan je vast wel missen.

Ten tweede zijn er honderden architecten de revue gepasseerd die hebben nagedacht over het maximaal benutten van een minimum aan ruimte. Een slimme en praktische vormgeving kan je meer comfort bieden. Door een slaapbank, uitschuifbare tafel of een zitbank die ook als opbergkist fungeert te gebruiken, vind jij de geschikte oplossing voor de meest voorkomende problemen. 

wonen in een tiny house

Foto: Andrea Davis – Unsplash

Tiny house als home office of studentenkamer

Ook als je een leven in een tiny house niet ziet zitten, kan een modulaire unit of verplaatsbaar hutje van pas komen. Thuiswerken heeft onze woningen en ons organisatietalent flink op de proef gesteld. Een externe home office waar je je zonder stoorzenders ten volle kan concentreren, wie droomt daar niet van? 

Voordelen van een tiny house

  • Het grootste voordeel van een tiny house is de kostprijs. Die ligt veel lager dan een standaard woning. Voor enkele tienduizenden euro’s kan je er al een bouwen of op de kop tikken. Alles hangt natuurlijk af van het ontwerp en de materialen. Wil jij een klein pareltje creëren? Doe dan een beroep op een creatieve (interieur)architect.
  • Duurzaamheid is een ander pluspunt. Je gebruikt niet enkel minder ruimte, maar ook minder (bouw)materialen. Daarnaast kan jouw huisje helemaal zelfvoorzienend (off-grid) zijn. Dankzij zonnepanelen, een thuisbatterij, waterfiltersysteem en/of composttoilet kan je je ecologische voetafdruk misschien wel met een hectare verkleinen.
  • Met deze (verplaatsbare) woonunit kan jij dichter bij de natuur leven. De lagere woon- en onderhoudskost kunnen je ook meer rust en vrijheid bieden.  
leven in een tiny house

Aandachtspunten van een tiny house

  • De regelgeving in België staat nog niet helemaal punt als het gaat over tiny houses. Een verkrijgen van een vergunning op een bouwperceel vergt vaak veel moeite. 
  • Hoewel een praktisch ingerichte woning 100% bewoonbaar is, wordt een te kleine woonoppervlakte (kleiner dan 18 m² voor een alleenstaande en 27 m² voor een koppel) door de overheid niet gezien als volwaardige woning. Is je tiny house groter? Dan wordt je huis wel aanvaard als volwaardige woning.
  • Voor doe-het-zelvers en tweedehandsfanaten is een tiny house het ultieme bouwpakket. Toch moet je realistisch zijn en voor sommige zaken een beroep doen op een professional. Zo zie jij belangrijke zaken, zoals een goede ventilatie of voldoende lichtinval niet over het hoofd.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over wooncomfort, bouwen of renoveren? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top