Wat zijn duurzame alternatieven voor een verharde voortuin?

Weinig onderhoud, mooi en stevig. Een verharde (voor)tuin of oprit heeft een handvol voordelen, maar helaas ook tal van nadelen. Zo scoort verharding op vlak van duurzaamheid minder goed. Door de verminderde waterdoorlaatbaarheid van beton, klinkers, tuintegels of asfalt kan het regenwater niet doordringen in onze bodem. Bodembedekking speelt hierdoor een grote rol bij de waterschaarste waarmee ons land al jaren te kampen heeft. Ben jij bereid om over te schakelen naar een alternatief en onze planeet op die manier een beetje mooier te maken? Ontdek dan met ons andere mogelijkheden. Wat denk je van halfverharding?

Wat is halfverharding?

In tegenstelling tot gesloten verharding, is halve verharding een natuurlijke en duurzame optie. Materialen zoals schelpen, boomschors, gras en grind geven een mooie natuurlijke toets aan je woning. Bovendien hebben ze een lager prijskaartje dan klinkers en tegels en zijn ze goedkoop in onderhoud. Prima toch? Maar er is een nog groter voordeel. Het regenwater kan perfect doordringen in de grond, waardoor er geen plasvorming ontstaat. Op die manier kan ons grondwater bijgevuld worden en kunnen we de jaarlijkse waterschaarste verhelpen. 

Enkel voordelen? Neen, helaas heeft ook deze medaille een keerzijde. Sommige soorten halfverharding hebben minder draagkracht dan een verharding zoals asfalt. Toch bestaan hier oplossingen voor. Wil je halfverharding combineren met verharding of volledig voor halfverharding gaan? Neem dan hieronder een kijkje naar de mogelijkheden.

Welke soorten halfverharding bestaan er?

Grind

De afgeronde stukjes grind heeft iedereen vast al eens in een tuin of op parking gezien. De ronde steentjes bestaan in alle mogelijke groottes en kleuren. Sierlijkheid is een grootste troef. Bovendien zijn ze gemakkelijk te onderhouden. Vanwege hun losse toplaag kan water gemakkelijk doorsijpelen. 

Desondanks al deze voordelen kunnen fietsers, auto’s en rolstoelgebruikers moeilijkheden ondervinden door de losse of oneffen grindlaag. Gelukkig bestaan hiervoor oplossingen waardoor steentjes minder snel verschuiven. Door grindmatten te leggen verstevig je de ondergrond. Daarnaast kan je bijvoorbeeld voor leemgrind kiezen. Deze steensoort kleeft meer en blijft daardoor beter liggen.

halfverharde voortuin

Foto: Toa Heftiba -Unsplash

Split

Split is fijn gebroken steenslag en bestaat in verschillende kleuren en materialen. Van goudgeel tot rond, maar ook van fijnere tot een grovere gradaties. Iedere gradatie heeft haar voor- en nadelen. Fijn split maakt je oppervlak vaster, maar laat nauwelijks water door. Grover split daarentegen is meer waterdoorlatend, maar ligt dan weer iets losser. 

Grasdallen of grastegels

Grasdallen zijn een perfect alternatief voor een verharde oprit. Deze vaste ondergrond kan je heel eenvoudig aanleggen. De betonnen of kunstoffen honinggraatstructuur verstevigt de ondergrond waardoor er weinig kans is op verzakking. Bovendien kan het regenwater gemakkelijk de bodem indringen. 

Spijtig genoeg is deze halfverharding minder onderhoudsvriendelijk dan andere alternatieven. In je grasdallen zie je natuurlijk liever gras dan onkruid. Maar om een mooi resultaat te verkrijgen en te behouden, moet je het regelmatig bemesten, maaien en onkruid wieden. Helaas hebben ook seizoenen een invloed op de pracht van de natuur. Tijdens het voorjaar en de winter transformeert het groene gras zich (te) vaak tot kale bruine plekken. Bovendien moet je ook even geduld hebben om je wagen te parkeren op de grasdallen. Want om voor de eerste keer over de grastegels te mogen rijden, moet je zo’n 4 à 6 weken wachten.

grasdallen

Foto:  Manfred Antranias Zimmer – pixabay

Schelpen

Schelpen zijn bezig aan hun opmars in de bouwsector. Ze hebben niet enkel een uitstekende isolatiewaarde waardoor de grond niet uitdroogt. Ze geven bovendien een speels effect aan je pad. Deze weersbestendige halfverharding heeft spijtig genoeg ook twee kleine minpunten. Ten eerste kunnen schelpen de zuurgraad van de grond verhogen waardoor planten of andere begroeiing moeilijkheden kunnen ondervinden. Ten tweede moet een schelpenpad goed onderhouden worden en af en toe bijgevuld worden.

Houtsnippers of boomschors

Boomschors en houtsnippers zijn twee goedkopere alternatieven. Ze zijn heel gemakkelijk aan te brengen en te onderhouden. Indien je erg veel last hebt van onkruid kan je een worteldoek onder de boomschors- of houtsnipperslaag aanbrengen.

Ook bij deze halfverharding kunnen we enkele minpunten vinden. Af en toe zullen de kleine stukjes aangevuld moeten worden omdat het gaat verteren. Ook boomschors en houtsnippers zijn net zoals grind en split minder prettig voor rolstoelgebruikers, kinderwagens en fietsen

Lees onze andere interessante blogposts

Wil jij op de hoogte blijven van de nieuwste regelgeving en allerlei huis- en tuintips ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top