Koken, wassen, werken, ademen … In je woning wordt er geleefd. Om een gezond binnenklimaat te creëren, is een degelijke ventilatie een absolute must. Het juiste ventilatiesysteem vinden, daar helpen we je graag bij. Er bestaan vier verschillende ventilatiesystemen: A, B, C en D. Wil je je woning niet enkel verluchten, maar ook verwarmen en koelen dan kan je kiezen voor ventilatiesysteem C of D met een warmtewisselaar.
Wat is een Canadese put of aardwarmtewisselaar?
Een Canadese put of aardwarmtewisselaar is een geothermisch systeem waarbij verse buitenlucht door een mechanisch ventilatiesysteem aangevoerd wordt. Die verse lucht wordt door een ondergrondse buis geloodst en afgekoeld of verwarmd.
Hoe wordt die warmte of koelte gecreëerd? Op een diepte van minimum 2 meter is de omgevingstemperatuur het hele jaar door redelijk stabiel. De verse buitenlucht die langzaam door die ondergrondse buizen gaat, wordt er tijdens de winter opgewarmd en tijdens de zomer afgekoeld.
Warmte terugwinnen met een Canadese put
Een ventilatiesysteem dat niet enkel op een mechanische wijze lucht aanvoert maar ook afvoert, maakt het nog interessanter. In tegenstelling tot ventilatiesysteem type C (mechanische aanvoer en natuurlijke afvoer van lucht), kan je bij ventilatiesysteem type D (mechanische aan- en afvoer van lucht) warmte terugwinnen. De warmte of koelte uit de vervuilde lucht die naar buiten wordt gebracht, wordt door de aardwarmtewisselaar gerecupereerd. De aangevoerde verse lucht zal door de stabiele ondergrondse temperatuur en warme of koude afgevoerde lucht nog meer opwarmen of afkoelen. Hierdoor zal je een stuk minder energie verbruiken.
Hoe werkt de hydraulische Canadese put?
In tegenstelling tot de traditionele Canadese put wordt er bij de hydraulische Canadese put geen lucht, maar glycolwater (water met antivries) via een ondergrondse buis vervoerd. Het glycolwater haalt calorieën uit de bodem en draagt die via een slang van ongeveer 1,5 meter lang met een diameter van 3,2 millimeter over op de lucht die via het ventilatiesysteem in je woning binnenkomt. De leiding van een hydraulische Canadese put wordt in je woning aangesloten op een aangestuurde pomp. Het grote pluspunt bij een hydraulische Canadese put is dat jij de gewenste kamertemperatuur kan instellen die het systeem zo nauwkeurig mogelijk tracht te benaderen.
Foto: Brima Blum – Unsplash
Nadelen van een aardwarmtewisselaar
Een aardwarmtewisselaar of Canadese put is een meerwaarde voor je woning. Het ventileert je woning, er gaat minder warmte verloren, je bespaart energie én het is een ideale vochtbestrijder. Grote nadelen zijn er aan dit systeem niet verbonden. Enkel de raad en het werk van een professional is een grote vereiste. Het systeem moet heel nauwkeurig geïnstalleerd worden door een ervaren vakman, want zelfs de kleinste foutjes kunnen een grote invloed hebben op de werking van het systeem.
Bovendien moet het, net zoals ieder ventilatiesysteem, goed onderhouden worden. Bij de aardwarmtewisselaar is dat gelukkig een makkelijk karwei.
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.