Wanneer geldt verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw?

Bouwen, renoveren of slopen en heropbouwen? Wat is voor jou het beste scenario? Overheden en instanties lopen te koop met tientallen premies waarop jij al dan niet kan rekenen. Dat de klemtoon hier op ‘al dan niet’ ligt zal je vroeg of laat ontdekken. Wil jij weten van welke gunstmaatregel jij kan genieten? Wij hebben alvast voor jou uitgezocht wanneer jij aan een verlaagd btw-tarief kan slopen en heropbouwen.

Waarom een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw?

Door het btw-tarief te verlagen van 21% naar 6% stimuleert de federale regering niet enkel de bouw van nieuwe energiezuinige huizenDankzij deze maatregel wordt het verwerven van een eigen kwaliteitsvolle woning een stuk gemakkelijker. De overheid steekt bovendien hiermee de aannemers een hart onder de riem. In 2020 zagen vele vakmannen door de crisis hun orderboekjes leeglopen. Tijd om terug aan de slag te gaan!

Voor wie is afbraak en heropbouw voordelig?

Sinds 1 januari 2021 is het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw uitgebreid naar het het hele Belgische grondgebied. Voortaan kunnen ook Vlaamse bouwheren en -promotoren in aanmerking komen voor dit voordeeltarief. Dit houdt in dat ook personen die later instappen in het afbraak- en heropbouwverhaal kans maken op dit verlaagde tarief. Bijvoorbeeld co-housers.

Voorwaarden verlaagd btw-tarief

Hieraan zijn ook enkele voorwaarden verbonden. Zo mag je geen andere woning bezitten

afbraak en heropbouw

Foto: Francisco Andreotti – Unsplash.com

Een woning verkregen via erfenis of een naakte eigendom waarvan je eigenaar bent is hierop helaas geen uitzondering. Toch mag je wel mede-eigenaar zijn van een woning (naakte eigendom of vruchtgebruik) die je hebt verkregen via erfenis.

Tot slot maak je als eigenaar van een andere woning kans op het verlaagde btw-tarief van 6 % als je momenteel in een woning woont die je voor 31 december 2023 zal verkopen. De heropgebouwde woning moet voor de komende 5 jaar jouw enige hoofdverblijfplaats zijn of worden. Past dit niet in jouw toekomstplannen, dan valt dit voordeel helaas weg.

Welke woning slopen en heropbouwen?

Ook je woning moet aan enkele voorwaarden voldoen. Of je nu een woning, oude school, fabriek of appartementsgebouw afbreekt, dat maakt niet uit. De totale bewoonbare oppervlakte van jouw nieuwe, heropgebouwde woning mag maximum 200 m² groot zijn. Dit geldt ook voor een appartement. Deze oppervlakte wordt berekend aan de hand van de woonvertrekken: o.a. keuken, living, slaapkamers, bureau, maar ook bewoonbare kelder- en zolderruimten. 

Wanneer afbreken en heropbouwen?

Afbouw- en heropbouwprojecten die aan bovenstaande voorwaarden voldoen kunnen t.e.m. 31 december 2023 rekenen op het verlaagde btw-tarief van 6%. Om misbruik tegen te gaan legt de overheid een extra beperking op wie vanaf 1 juli 2023 een omgevingsvergunning indient. Slechts 25% van het totaalbedrag van de aangevraagde projecten zal hiervan in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6%. Maar wie meerdere werken tegen 31 december 2023 voltooit, kan gelukkig het tegenbewijs leveren.

Wanneer afbreken en heropbouwen?

Wie geen beroep kan doen op het verlaagde BTW-tarief, kan nog tot eind 2023 genieten van een slooppremie van € 10.000. De premie dien je binnen de 3 maanden na de goedkeuring van de omgevingsvergunning voor de sloop en heropbouw aan te vragen.

Om de premie te ontvangen zal je bewijsmateriaal moeten aanleveren. Hou je  facturen van de aannemer of sloopfirma goed bij, want die gelden als het bewijs van het einde van de sloopwerken.

Voer je zelf de afbraakwerken uit? Dan gelden voor- en na-foto’s als geldig bewijs.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil jij op de hoogte blijven van alle voordeeltarieven en premies? Schrijf je nu voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang weetjes, tips en tricks.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top