Ventilatie bij renovatie: wat is er mogelijk?

Om je woning energiezuiniger te maken moet je vaak na-isoleren. Na het aanpakken van de koudebruggen, vervangen van ramen, het isoleren van je dak, muren of vloer en verbeteren van de luchtdichtheid van je woning zit de klus er helaas niet op. Wat vele (ver)bouwers vaak over het hoofd zien is de invloed van de na-isolatie op het binnenklimaat van je woning. Wil je de kwaliteit van je binnenlucht verbeteren? Lees dan zeker verder.

Wanneer moet je ventilatie voorzien?

De huidige EPB-eisen gelden voor je woning als de samenwerking met een architect verplicht is. Dat wil zeggen dat je bijvoorbeeld je dak of vloer kan isoleren zonder aan de ventilatie van de woning te moeten werken. Toch is het verstandig om ventilatie te integreren in je oude woning. Zo blijft de lucht in je luchtdichtere ruimtes gezond. 

Bij ingrijpende energetische renovaties (IER) moet je dus een ventilatiesysteem verplicht integreren in de oude woning. Bij andere renovaties volstaan natuurlijke af- en toevoervoorzieningen om de woning voldoende te ventileren. 

Welke ventilatiesystemen bestaan er?

Binnenlucht is vaak meer vervuild dan buitenlucht. In een oude woning gebeurt ventilatie op een natuurlijke manier via kieren en naden. Als je die woning luchtdichter maakt is dat dus schadelijker voor je gezondheid. Daarom is het belangrijk om steeds aan ventilatie en de manier waarop je gezonde lucht in huis houdt te denken bij je renovatie. 

De ABC en D van ventilatie

Als verbouwer hou je dus best rekening met de luchtkwaliteit, investering, het temperatuurcomfort en onderhoud. Maar welk systeem past er bij jouw woning? 

ventilatiesysteem renovatie

Foto: Storiès – Unsplash.com

Gezonde luchtcirculatie

De circulatie van de lucht binnenshuis gebeurt steeds via dezelfde weg. Verse lucht wordt toegevoerd langs de droge ruimtes. Die lucht gaat vervolgens via doorvoeropeningen zoals kieren onder de deuren of binnenmuurroosters naar de natte kamers. Tot slot wordt daar de (vervuilde) lucht afgevoerd naar buiten.

Systeem A: natuurlijke toe- en afvoer

Bij systeem A ventileer je de woning via regelbare toevoeropeningen zoals ramen, muren of je dak. Je kan de toevoeren dus zelf openen en sluiten. De afvoer van de vervuilde binnenlucht gebeurt via regelbare afvoeropeningen die uitmonden boven het dak.

Systeem B: mechanische toevoer en natuurlijke afvoer

ventilatie verbouwen

Foto: Beazy – Unsplash.com

Een mechanische toevoer komt minder vaak voor in woningen. Net zoals bij systeem A gebeurt de afvoer op een natuurlijke manier.

Systeem C: mechanische afvoer en natuurlijke toevoer

Ben je de ventilatie vergeten bij de renovatie van je woning? Dan wordt het een stuk moeilijker, omdat je het buizenstelsel beter inplant op voorhand. Bij systeem C komt er gezonde lucht via regelbare toevoeropeningen naar binnen en voer je vervuilde lucht op een mechanische manier via afvoeropeningen met extractieventielen naar buiten.

De filter in het ventiel in het afvoersysteem zuivert de vuile lucht. En in het ventiel zit ook een geluidsdemper die het geluid van het ventilatiesysteem beperkt.

Als je voor systeem C kiest, kan je ook gaan voor een vraaggestuurde ventilatie. Dit is een slim ventilatiesysteem waarbij de afvoer enkel op een gecontroleerde manier werkt als het nodig is. De vocht, temperatuur, CO2 en bewegingen in de ruimte worden gemeten en geregistreerd en de ventilatie wordt hierop afgesteld. Dit is een zeer interessante keuze als je je energieverbruik en warmteverlies wilt verlagen.

Bij dit systeem is het ook perfect mogelijk om warmte te hergebruiken voor sanitair water of ruimteverwarming via een warmtepompboiler of lucht-waterwarmtepomp.

Systeem D: ventilatie met mechanische toe- en afvoer

Met systeem D, ook gekend als balansventilatie, bereik je een goed evenwicht tussen toe- en afvoer van lucht dankzij het volledige mechanische systeem met dubbel kanalennet. Net zoals bij het vraaggestuurde ventilatiesysteem van systeem C treedt de ventilatie enkel in werking als het nodig is.

De warmte van de afgevoerde lucht kan je net zoals bij systeem C recuperen, maar bij dit systeem via een warmtewisselaar of warmteterugwin-unit.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over veilig, gezond en efficiënt (ver)bouwen en wonen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top