Van den tot eik: duurzaamheidsklassen uitgelegd

Hout als bouwmateriaal is een uiterst duurzame keuze. Het vergt relatief weinig fossiele brandstoffen om hout te kappen en verwerken, het is herbruikbaar én het zuivert de lucht. Bovendien is hout geen eindige grondstof als het afkomstig is uit duurzaam bosbeheer waarbij een nieuwe boom geplant wordt voor elk gekapt exemplaar. Toch hou je best rekening met enkele aspecten bij je keuze van houtsoort.

Duurzaamheidsklassen

Houtsoorten worden ingedeeld in vijf duurzaamheidsklassen op basis van hun resistentie tegen bepaalde testomstandigheden. Om die klasse te bepalen wordt het hout blootgesteld aan bacteriën en schimmels en kijkt men hoe lang het duurt alvorens het hout aangetast wordt. Een duurzaamheidsklasse zegt met andere woorden iets over de verwachte levensduur van een houtsoort.

Wanneer je hout als bouwmateriaal gebruikt, kies je dus best een houtsoort met een goede duurzaamheidsklasse die lang zal meegaan.

Houten dakframe
Bron: Unsplash - Yves Cedric Schulze

Klasse

Omschrijving

Levensduur

Houtsoorten

1

Zeer duurzaam

Meer dan 25 jaar

Pokhout, okan, bilinga, azobé, padouk

2

Duurzaam

15 tot 25 jaar

Taxus, kastanje, eik

3

Matig duurzaam

10 tot 15 jaar

Sapeli, eik, notenhout

4

Weinig duurzaam

5 tot 10 jaar

Lariks, vuren, Amerikaans grenen, den

5

Niet duurzaam

Minder dan 5 jaar

Es, lind, populier, wilg, beuk, berk

Duurzaamheidsklasse 1

Houtsoorten met duurzaamheidsklasse 1 zijn zeer resistent tegen schimmels en bacteriën en gaan meer dan 25 jaar mee. Deze klasse bestaat voornamelijk uit tropische hardhoutsoorten, zonder enige naaldhoutsoorten. Door hun uitstekende weerstand zijn ze ideaal voor buitentoepassingen en constructies zoals bruggen en steigers.

Duurzaamheidsklasse 2

Naaldhoutsoorten, alsook loofbomen, vinden we terug in duurzaamheidsklasse 2. Deze soorten gaan zo’n 15 tot 25 jaar mee en zijn geschikt voor onder andere schuttingen, gevelbekleding en tuinmeubels.

Duurzaamheidsklasse 3

Deze klasse omvat houtsoorten die matig duurzaam zijn en een gemiddelde levensduur hebben van 10 tot 25 jaar. Ze zijn geschikt voor toepassingen waarbij het hout beschermd is tegen direct contact met de grond of water zoals raamkozijnen, deuren en binnenschrijnwerk.

Duurzaamheidsklasse 4

Hout in deze klasse is weinig duurzaam en heeft een gemiddelde levensduur van 5 tot 10 jaar. Het wordt gebruikt voor binnentoepassingen of buitentoepassingen waar het hout goed beschermd is tegen weersinvloeden, zoals dakconstructies en wandbekleding onder afdaken.

Duurzaamheidsklasse 5

Gebruik je hout met duurzaamheidsklasse 5, dan gebruik je dat best enkel binnenshuis als plaatmateriaal of binnenvloer. Dat hout gaat hooguit 5 jaar mee alvorens het tekenen van slijtage zal vertonen.

Kan je hout duurzamer maken?

Man werkt aan houten frame voor een huis
Bron: Unsplash - Josh Olalde

Door hout te behandelen en op de juiste manier te monteren, verbeter je de duurzaamheidsklasse ervan. Zo wordt thermische modificatie veel gebruikt om de celstructuur van hout aan te passen, waardoor het langer meegaat. Het hout krijgt dan een warmtebehandeling waarbij het verhit wordt met stoom. Daardoor wordt het lichter in gewicht en gaat het langer mee.

Hoewel thermische modificatie de duurzaamheidsklasse van bepaalde soorten van klasse 5 naar zelfs klasse 2 of 1 kan brengen, verzwakt het ook het hout en verliest het deels zijn buigkracht. Beter is om het hout op de juiste manier te monteren. Door voldoende ventilatie tussen planken te garanderen, optimaliseer je de levensduur van het hout. Zo hebben schimmels en vocht minder kans om het aan te tasten.

FSC® certificaat

Let op, een goede duurzaamheidsklasse zegt niets over hoe gevoelig een houtsoort is voor aantasting door insecten. Het wilt ook niet meteen zeggen dat het hout op verantwoorde en duurzame wijze voortgebracht is. 

Kijk daarvoor zeker na of je gekozen houtsoort FSC® gecertificeerd is. Een Forest Stewardship Council (FSC) certificaat geeft aan dat het desbetreffende hout afkomstig is uit verantwoord bosbeheer. Dat wil zeggen dat het bos waaruit het hout komt de kans krijgt zich te herstellen, en er niet meer gekapt dan geplant wordt.

 

Bos met gekapte bomen
Bron: Pexels - Fred Zegveld

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top