Uitzonderlijke woonvorm: een woonboot

Dichtbij het bruisende stadsleven, maar toch in een stukje natuur wonen. In een woonboot smul je van twee wallen. Zie jij een leven op het water zitten? Een eigen drijvende stek of een uitzonderlijk tweede verblijf waar jij bij het geluid van kleine klotsende golven van de rust en vrijheid kan genieten? Licht dan je anker en vaar met ons naar een beter oord. Schip ahoy!

Het adres van je woonboot

Steeds meer mensen zien de voordelen van wonen op een boot in. Door de stijgende vraag zijn er reeds meer woonboten dan ligplaatsen. Een ligplaats vinden is daarom een moeilijke opgave en een nomadenleven op het water leiden is helaas ook geen optie. Een vaste ligplaats is één van de voorwaarden om op een woonboot te kunnen wonen. Hoe kan jij eentje bemachtigen?

Een stukje wateroppervlakte kan je jezelf spijtig genoeg niet zomaar toe eigenen. Een vaste aanmeerplaats dien je aan te vragen, of beter gezegd te huren. Dit doe je bij de W&Z (Waterwegen en Zeekanaal nv). Gezien het beperkt aantal ligplaatsen, is het gemakkelijker om een bestaande aangemeerde boot met ligplaats over te nemen. 

Ligplaats van een woonboot

Foto: Peter Hall – Unsplash

Concessie van een woonboot

De huurprijs van je plaatsje op het water wordt o.a. berekend op vlak van het aantal vierkante meter en de ligging. Hoe dichter bij het centrum, hoe duurder. Om een stukje van de waterweg te mogen gebruiken, sluit je een overeenkomst met de W&Z. Deze overeenkomst, de concessie genaamd, is voor een niet-commerciële woonboot 9 jaar geldig. 

Domicilie verplicht

Vrijheid, dat is een van de geweldige voordelen van een woonboot. Verhuizen als je zin hebt. Zalig! Toch is er een kleine beperking op je vrijheid.

Het is namelijk verplicht om je op het dok en het kaainummer te domiciliëren. Heb je een woonboot en een vaste ligplaats gevonden, dan is deze ligplaats ook je permanente verblijfplaats. Permanent mag je gerust met een korreltje (zee)zout nemen, want je hoeft er slechts 6 maanden per jaar te verblijven. De andere 2 seizoenen kan jij met je boot zonder zorgen andere wateren verkennen. 

Hoe richt je een woonboot in?

Het leven op een woonboot hoeft niet primitief te zijn. Je kan het zo luxueus inrichten als je wil. Elektriciteit, sanitaire voorzieningen, internet en televisie, alles is mogelijk. 
 
Interieurarchitecten kunnen hun creatieve ei vast kwijt in de inrichting van een woonboot. Van kleine ruimtes kan je iets heel klassevol, modern of charmant creëren. De meubels die jij wil kan je op een slimme manier een plaats geven en/of op maat laten maken. Laat je dus niet beperken door een laag plafond of de lange ruimtes om je woonboot naar eigen smaak in te richten.
 
Tip: Een tuintje aan de kaai kan je jammer genoeg niet verkrijgen. Bouw daarom het dek van je boot om tot een leuk terrasje waar je kan zonnebaden of een glaasje kan drinken met je vrienden en familie.
terras op woonboot

Foto: Hanyue Tan – Unsplash

Is wonen op een woonboot goedkoper?

Een woonboot kopen is goedkoper dan een huis kopen. Toch moet je rekening houden met de extra kosten die erbij komen kijken. Naast de concessie en de inrichting van je boot, moet je verzekeringen, belastingen, bijdragen aan de provincie en onderhoudskosten betalen. Je woonboot moet in goede staat zijn en daar wordt ook op toegezien. Iedere vijf jaar moet jouw vaartuig een onderhoud krijgen en gekeurd worden. Hiervoor mag je al gauw enkele duizenden euro’s neertellen. 

Wil jij nog meer interessante woonvormen ontdekken of tips over bouwen en verbouwen ontvangen? Schrijf je dan nu in op de nieuwsbrief van bouw&reno.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top