Het lijkt recht uit een sprookje. Een huis met een dak tot (bijna) op de grond in een idyllische omgeving. Deze architecturale stijl wordt voornamelijk gebruikt voor vakantiehuizen, maar wint tegenwoordig aan populariteit. Heeft deze woonstijl meer te bieden dan enkel schoonheid? We zochten het voor je uit.
Wat is een A-frame huis?
Een A-frame huis is een woning met één groot zadeldak. Met zijn eenvoudige lijnen is deze bouwstijl toch een knap stukje architectuur. De diagonale dakdelen functioneren als zijmuren. Samen met de horizontale boord die voor stabiliteit zorgt, vormt het de letter A.
Deze driehoekige bouwvorm bestaat al decennia lang, maar won aan populariteit na het bekende modernistisch werk van de architect R.M. Schindler in Lake Arrowhead in de Verenigde Staten. De A-frame huizen zijn vooral bekend als Instagram-waardige, recreatieve huizen aan de rand van een meer, in een bos of op een berg. Toch zijn A-frame huizen meer dan enkel idyllische vakantiehuisjes en kunnen ze ook voor andere doeleinden gebouwd worden.
Wat zijn de voordelen van een A-frame?
1. Doe-het-zelf
Voor doe-het-zelvers is dit het ultieme bouwpakket. Enkele (internationale) producenten hebben verschillende vaste ontwerpen in de aanbieding. De materialen in jouw pakket worden aangepast aan de plaats waar jij je a-frame woning wil bouwen. Hebben jij en je partner ooit een Ikea-bouwpakket succesvol in elkaar gezet? Dan kunnen jullie vast dat iets groter bouwpakket aan. Zorgde het kleiner bouwpakket al voor spanningen? Doe dan beroep op een aannemer of het bedrijf om jullie bouwpakket te bouwen.
2. Klein budget
Deze woning kan je met een heel klein budget bouwen. Met de nadruk op héél klein, want voor slechts enkele duizenden euro’s kan je aan de slag. Naargelang de grootte, indeling en inrichting van jouw houten stek kunnen deze bedragen wel serieus oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s. Een A-frame huis met drie slaapkamers, garage en uitzicht op de sterrenhemel? Check!
3. Weerbestendig
Wind, regen en andere slechte weersomstandigheden vormen geen spelbrekers voor deze woonvorm. Er is minder kans op beschadiging of ophoping van water aangezien sneeuw en regen onmiddellijk naar beneden vallen.
4. Goed geïsoleerd
Dit huis heeft een goede thermische isolatiewaarde. Ook in warme tijden is het aangenaam om erin te vertoeven. De gemiddelde energiefactuur ligt aanzienlijk lager.
5. Ecologisch
Je hebt minder bouw- en connectiemateriaal nodig dan bij een doorsnee woning en je kan werken met ecologische materialen.
6. Uniek
Wil je iets unieks en inspirerends? Dan kan je deze woning zeker aan je wenslijstje toevoegen. De schuine wanden prikkelen de creativiteit en laten je nadenken over hoe je elke ruimte efficiënt kan inrichten.
Wat zijn de nadelen van een A-frame?
1. Grote verantwoordelijkheid
Je mag dan wel de handigste persoon van de wereld zijn, fouten maken is heel menselijk. Als jij zelf je A-frame woning in mekaar knutselt, bestaat de kans dat het resultaat hier en daar toch iets anders is dan op het plan. Wanneer je deze verantwoordelijkheid niet wil dragen kan je een aannemer of het bedrijf zelf inhuren om je huis te bouwen.
2. Beperkte ruimte en inrichting
A-frame huizen zijn over het algemeen kleiner. Het aantal verticale muren is beperkt waardoor je de inrichting van je woning op voorhand goed moet uittekenen. Het plaatsen van enkele kleding- en opbergkasten is helaas niet overal mogelijk.
Een kadertje ophangen is in deze woning ook niet voor de hand liggend. In plaats van 4 of meerdere zijmuren heb je er nu twee, tenzij je een stuk bijbouwt. Enige creativiteit voor de inrichting van je woning is dus een must.
3. Zonnepanelen niet altijd mogelijk
Zonnepanelen op een dak met een zeer hoge hellingsgraad wekken minder energie op dan bij een normaal hellend dak.
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.