Nieuwbouwmethodes: vergelijking tussen traditie, hout en beton

Kocht je onlangs een bouwgrond en sta je voor de grote klus om nu een nieuwbouwwoning te bouwen? De drie populairste bouwmethoden, traditionele bouw, houtskeletbouw en betonbouw, hebben elk met hun eigen kenmerken, voordelen en nadelen.

Traditionele bouw

Bij de traditionele bouwmethode bestaat je woning uit gemetselde muren, isolatie en een gevelsteen. Vaak worden de muren met snelbouwsteen in elkaar gemetseld. Deze methode biedt uitstekende isolatie en geluidsdemping, en heeft een lange levensduur. 

Toch zijn er ook nadelen. Zo duurt het bouwproces langer en heb je een stabiele grond nodig vanwege het gewicht van de woonconstructie. 

Toch blijft deze methode zeer populair doordat vele aannemers deze techniek beheersen.

Bakstenen gevel
Bron: Unsplash - Bernard Hermant

Houtskeletbouw

Houtskeletwoning in opbouw
Bron: Unsplash - Sandy Millar

Houtskeletbouw wint aan populariteit door zijn ecologische voordelen en korte bouwtijd. Deze methode maakt gebruik van houten latten en balken, waarbij de holle ruimtes worden opgevuld met isolatiemateriaal. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode. Dat betekent dat er geen droogtijden nodig zijn, en het produceert bovendien weinig bouwafval.

Woningen die gebouwd zijn volgens de houtskeletbouwmethode presteren thermisch en akoestisch gezien iets minder dan traditionele bouw. Toch kan dat nadeel verholpen met goede ontwerppraktijken. Bovendien biedt deze methode flexibiliteit in de afwerking én is het gemakkelijker te renoveren.

Betonbouw

Betonbouw garandeert een snelle opbouw en biedt uitstekende isolerende eigenschappen. De betonnen wanden worden op voorhand in de fabriek gegoten en op de bouwplaats gemonteerd, wat resulteert in een korte bouwtijd. Daarnaast biedt deze methode goede thermische en akoestische isolatie en luchtdichtheid, en de binnenwanden kunnen flexibel worden aangepast. 

Ben je een liefhebber van traditionele architectuur, dan is deze bouwmethode minder geschikt voor jou. Betenbouw vereist namelijk een gedetailleerde planning, omdat aanpassingen tijdens het bouwproces moeilijk zijn.

Nieuwbouw uit beton
Bron: Unsplash - Paul Menz

Wil je toch doorheen het bouwproces ad hoc aanpassingen doen, kies dan voor een andere bouwmethode.

Innovatieve bouwmethodes

Man plaatst kalkhennep blokken
Bron: Unsplash - Henrik Pauly

Naast deze populairste bouwmethoden zijn er ook enkele innovatieve bouwtechnieken zoals stro- en kalkhennepbouw, staalbouw, CLT (Cross-Laminated Timber), en isolerende bekistingsblokken. 

Stro- & kalkhennepbouw zijn ecologisch en bieden uitstekende isolatie. Staalbouw is dan weer uiterst licht, sterk en snel te bouwen. CLT combineert de duurzaamheid van hout met moderne technologie voor sterke en milieuvriendelijke constructies en isolerende bekistingsblokken (ICF) bieden hoge energie-efficiëntie en snelle opbouw.

Het loont zeker de moeite om ook deze alternatieve bouwmethoden te onderzoeken, zeker wanneer je je ecologische voetafdruk zo klein mogelijk wil houden.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top