Isolatienormen 2021: dit moet je weten

Binnen 9 jaar wil de Vlaamse regering enkele klimaatdoelstellingen halen. En daar heeft zij jouw steun voor nodig. Bouw of verbouw je een woning in of na 2021? Hou dan rekening met volgende isolatienormen. Als je hieraan voldoet draag je niet enkel je steentje bij aan het klimaat. Je zal ook het effect zien op jouw energiefactuur. Een win-winsituatie dus!

Waarom zijn er isolatienormen?

Tegen 2030 wil de regering de uitstoot van broeikasgassen verminderen, onze energie-efficiëntie verbeteren en hernieuwbare energie meer op de kaart zetten in Vlaanderen. Woningen beter isoleren en verwarmen met behulp van hernieuwbare energiebronnen maken deel uit van dit plan. 

Wat zijn de verstengde isolatienormen?

Wie in 2021 een woning die niet energiezuinig is koopt of erft is verplicht om binnen de vijf jaar die woning te renoveren of enkele aanpassingen te doen om aan drie van de zes isolatie-eisen te voldoen. 

Binnenmuur isolatie

Vlamingen die voor 2021 eigenaar werden van een oudere woning, zijn aan deze verstrengde isolatienormen ontsnapt. Toch is het voor ieder gezin aangeraden om te investeren in isolatie. Een voldoende geïsoleerde woning is namelijk de eerste stap richting energiezuinig en energie-efficiënt wonen.

Zes isolatie-eisen

  1. Isoleer je dak
  2. Isoleer je gevel
  3. Isoleer je vloeren
  4. Verwarm of koel je woning met hernieuwbare energie door middel van een warmtepomp of zonneboiler.
  5. Kies voor profielen en beglazing met een hoge isolatiewaarde.
  6. Vervang een condensatieketel die ouder is dan 15 jaar.
isolatienormen 2021

Foto: Erik McClean – Unsplash.com

Hoe kan je aantonen dat je woning aan de isolatienormen voldoet?

Energieprestatiecertificaat

Ten eerste kan je een goed geïsoleerde woning meteen herkennen aan het energieprestatiecertificaat (EPC) van je woning. Deze energiescore drukt het energieverbruik per vierkante meter vloeroppervlakte (kW/m²) uit. Hoe lager de score, hoe minder energie je nodig hebt om je woning te verwarmen. 

Bovendien hebben we goed nieuws voor eigenaars van een woning met EPC-label D, F of E. Vanaf 2021 maak je kans op een energielabelpremie als je het bar slechte EPC-label van je woning opkrikt naar C, B of A. Hier zijn uiteraard enkele voorwaarden aan verbonden:

  1. Het oude label mag niet ouder zijn dan 2019.
  2. Heeft je woning het EPC-label E of F? Dan moet je binnen de 5 jaar het label C, B of A halen.
  3. Heeft je wooneenheid het EPC-label D, E of F? Dan moet je door een renovatie binnen de 5 jaar het label B of A halen.
  4. Enkel eigenaars kunnen een premie max. 12 maanden nadat ze een nieuw label verkregen aanvragen
  5. Het bedrag hangt af van je behaalde EPC-label. Behaal je in 2022 het EPC-label C en voer je in 2023 bijkomende renovatiewerken uit? Dan kan jij de premie in schijven verkrijgen.

Aan de hand van andere documenten

Daarnaast kan je via een postinterventiedossier van je woning facturen, het bouwplan of lastenboek aantonen dat je woning goed geïsoleerd is . 

Wil je meer informatie, tips en tricks ontvangen voor jouw (toekomstige) woning? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top