Huis van de toekomst: domotica in huis

Het huis van de toekomst, hoe ziet die eruit? Technologie staat niet stil. Kijk naar wat de afgelopen decennia allemaal is veranderd. Steeds meer nieuwe uitvindingen die ons leven een stuk comfortabeler kunnen maken zien het daglicht. Domotica is er een deeltje van. Welke technische snufjes kan je vandaag de dag in je woning installeren? Dat kom je hier te weten. 

Wat is domotica?

Domotica is een verzamelterm voor allerlei technische voorzieningen die je woning automatiseren. Een geïntegreerd systeem dat gekoppeld is aan meerdere elektrische toestellen verhoogt aanzienlijk je comfort.  Dankzij een slimme stuursysteem zijn interacties tussen die toestellen mogelijk. Met één druk op de knop kan je bijvoorbeeld de lichten uitschakelen en tegelijkertijd de verwarming verlagen. Daarnaast biedt het je ook de nodige veiligheid, meer inzicht en controle over je energieverbruik en flexibiliteit. 

Wat is er op de markt? Heb je een uurtje? Want er bestaan eindeloos veel mogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld je poort, verwarming, verlichting, parlofoon en thermostatische kraan aansluiten, Wij schetsen voor jou de grote lijnen.

Huis met domotica

Foto: R Architecture – Unsplash

In de domoticawereld bestaan er twee soorten systemen: draadloos en bedraad. Maar zoals we al zeiden staat de technologie niet stil. Een bedraad systeem met draadloos systeem uitbreiden is ook perfect mogelijk. Het verschil zit hem in de manier waarop de verschillende actoren met mekaar communiceren. 

Draadloze domotica

Wil jij domotica in een bestaande woning? Dan kan jij opteren voor een draadloos systeem. De sensors (bijvoorbeeld raam- en deurensensors) worden gevoed door batterijen, waardoor je ze moeiteloos op een plaats naar keuze kan installeren.

Voor- en nadelen van draadloze domotica

Domotica met bedrading

Bij nieuwbouwwoningen of ingrijpende renovaties kan een domoticasysteem geïntegreerd worden in de elektrische installatie. Een bedraad domoticasysteem is meestal centraal gestuurd waarbij de schakelingen zich bevinden in de zekeringkast of domoticakast.

Voor- en nadelen van een bedraad systeem

Verwarming aansluiten op domotica

Open of gesloten domoticasysteem

In een open systeem kan jij toestellen van verschillende merken of fabrikanten aansluiten. Daarnaast bestaat ook een gesloten systeem. Grotere bedrijven zoals Google en Samsung ontwikkelden elk hun eigen uitgebreid huisautomatiseringssysteem waarop je enkel componenten van hetzelfde merk of dezelfde fabrikant kan aansluiten. 

Centrale of decentrale huisautomatisering

Kies je een centraal systeem, dan bestuur jij met één apparaat de andere toestellen. Het grote nadeel hiervan is dat als dit toestel defect is, je alle componenten niet meer kan aansturen. Bij een decentraal systeem ondervind je dit probleem niet. 

Wil jij een slimme woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontdek maandelijks hoe jij je woning efficiënter kan maken.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top