Houten huis in skeletbouw of massieve houtbouw

Hout is de nieuwe baksteen. Zo’n 10% van de nieuwbouwprojecten bestaat uit hout. Dit ecologische bouwmateriaal staat vooral bekend voor zijn duurzaamheid, maar ken jij ook de andere voordelen en kan jij de verschillende soorten houtbouw onderscheiden? Leer hier de basisbeginselen van houtbouw.

2 soorten skeletbouw

Houtskeletbouw

Binnen de houtbouw kunnen wij 4 kleine en 2 grotere bouwtechnieken onderscheiden: skeletbouw (houtskeletbouw en paal- en balkensysteem) en massieve houtbouw (cross laminated timber en houtstapelbouw). Houtskeletbouw is de meest bekende houtbouw in Vlaanderen. Deze bouwtechniek waaide over uit de Verenigde Staten. De prefab houten constructie van stijl- en regelwerk zorgt ervoor dat je woning in een korte tijd opgetrokken kan worden.

Tussen het houten raamwerk wordt isolatiemateriaal aangebracht. De combinatie van hout als uitstekende isolator en kwaliteitsvol isolatiemateriaal brengt je meteen een stap dichter bij een energieneutrale woning. De houten binnen- en buitenbeplating zorgen dan weer voor de stabiliteit. 

Hout is licht materiaal. Het weegt minder zwaar op de fundering en het is gemakkelijk te transporteren. Daarnaast komen vochtige materialen zoals cement niet te pas, waardoor de woning niet moet drogen. Isolatie, leidingen en gyproc kunnen hierdoor direct geplaatst worden. 

woning in houtbouw

Foto: Bernard Hermant – Unsplash

Palen- en balkensysteem

Het houten skelet van een woning dat volgens het paal- en balkensysteem gebouwd wordt, bestaat uit grote kaders. Lange palen die tot het dak reiken, vormen samen met horizontale balken een zeer open constructie. Het grootste voordeel van deze bouwmethode is de stevigheid. Dankzij de gelamineerd of massief houten kolommen ontstaat een zelfdragende constructie. Ideaal voor architecten die grote open ruimtes, hoge ramen of deuren willen creëren. Naast glaswerk kunnen houten kaders ook opgevuld worden met geïsoleerde panelen. Ook langs de buitenkant wordt deze houtbouw geïsoleerd. Op vlak van gevelbekleding heeft houtskeletbouw er evenveel mogelijkheden als traditionele bouw.  Houtbouw kan dezelfde uitstraling hebben van een traditionele nieuwbouw. 

2 soorten massieve houtbouw

massieve houtbouw

Foto: Vincent Ledvina – Unsplash

Cross laminated timber

Massieve houtbouw is ons welbekend uit Scandinavische landen of landen zoals Duitsland en Zwitserland. Drie tot zeven massieve platen worden bij deze techniek kruiselings verlijmd met mekaar. Hierdoor ontstaan erg stevige, stabiele, maar toch vrij lichte wanden en vloeren. Ideaal voor woningen met zowel één als meerdere verdiepingen.

Ook op vlak van isolatie scoort deze houtbouwtechniek bijzonder goed. Niet enkel de houten balken zijn bijzonder goed isolerend materiaal. Aan de buitenkant van de gevel wordt net zoals bij traditionele bouwtechnieken isolatie aangebracht. Hierdoor kan een woning uit houtbouw heel energiezuinig of zelf energieneutraal zijn.

Houtstapelbouw

Naast de CLT-methode (cross laminated timber) bestaat ook nog een andere vorm van massieve houtbouw: de houtstapelbouw. Je kent deze techniek vast van de authentieke blokhutten of tuinhuisjes. De gebouwen hebben vaak een charmante en ambachtelijke uitstraling. Houten balken worden via een tand-groefsysteem op mekaar gestapeld en verlijmd. Deze techniek is minder voorkomend bij woningen. Toch is het net zoals bij de andere houtbouwtechnieken mogelijk om de buitenzijde af te werken met ander, meer traditioneel materiaal zoals bakstenen.

Wil jij meer bouwtechnieken ontdekken? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks meer tips voor jouw toekomstige of huidige woning.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top