Als je aan hernieuwbare energie denkt, zijn zonnepanelen, windmolens, biomassaketels of warmtepompen waarschijnlijk het eerste wat in je komt, maar hierbij houdt het lijstje niet op. Je woning verwarmen of een warme douche nemen met restwarmte van een nabijgelegen fabriek? Dit is mogelijk dankzij een warmtenet. Wij leggen het voor je uit.
Wat is een warmtenet?
Een warmtenet wordt ook wel stadsverwarming genoemd. Het is een ondergronds netwerk van geïsoleerde aanvoer- en retourleidingen dat warmte via water of stoom van een warmtebron naar een andere plaats transporteert. Die warmtebron kan bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale, koelinstallatie, afvalverwerkingsbedrijf, fabriek of diepe geothermie zijn. Tijdens allerlei industriële processen wordt ontzettend veel warmte geproduceerd. In zo’n grote mate dat veel kostbare restwarmte dreigt verloren te gaan.
Een warmtenet biedt een duurzame oplossing om die restwarmte goed te benutten. Scholen, zwembaden, kantoren, maar ook woningen in de buurt kunnen deze energie hergebruiken voor verwarming van ruimtes en water.
Foto: Bernard Hermant – Unsplash
Wat zijn de voordelen van een warmtenet?
- Een warmtenet heeft een hoge energie-efficiëntie. Dit betekent dat je voor dezelfde hoeveelheid warmte minder energie zal verbruiken dan bij de meeste individuele verwarmingsketels.
- Als klant word je volledig ontzorgd. Je geniet van duurzame en hernieuwbare energie zonder renovatiewerken. De onderhoudsvriendelijke installatie, een individueel aftankstation, neemt slechts een zeer beperkte ruimte in en is brandveilig.
- Eens je bent aangesloten, heb je geen centrale verwarmingsketel meer nodig. De bijhorende jaarlijkse onderhoudskosten kan je dus ook van je lijstje schrappen.
- Sluit je je woning aan op een warmtenet, dan voldoet je direct aan een van de BEN-normen door een minimum aandeel van energie uit hernieuwbare bronnen te halen.
- Tot slot kan je er ook financieel baat bij hebben. De investeringskost neemt de uitbater van het warmtenet voor zijn rekening. In sommige gevallen krijg je als particulier de mogelijkheid om te investeren in een warmtenet in je buurt. Bij collectieve verwarming wordt de totale capaciteit over verschillende woningen of andere gebouwen verspreid. Hoe meer aangesloten woningen, hoe lager de aansluitingskost. Bovendien zal je als afnemer nooit meer betalen dan wanneer je niet aangesloten bent op het warmtenet.
Warmtenetten in België
Een warmtenet plaatsen is een werk van lange adem. Het is een enorm grote investering die zeker de moeite waard is. Reeds honderden scholen, woningen en bedrijven in België zijn aangesloten op een warmtenet. Ieder jaar komen daar steeds meer warmtenetten en aansluitingen bij.
Foto: Marius Serban – Unsplash
De toekomst ziet er volgens het warmtenetwerk Vlaanderen rooskleurig uit. Steeds meer steden en gemeenten brengen toekomstgericht warmtebronnen in kaart via een warmtezoneringsplan. Op dit plan kan je aflezen in welke wijken en wanneer warmtenetten geplaatst kunnen worden. Tegen 2050 zouden we in Vlaanderen maar liefst 50 procent van onze warmte van warmtenetten kunnen halen. Toch komt hier niet iedere woning voor in aanmerking.
Hoe kan je aansluiten op een warmtenet?
De ideale locatie voor een warmtenet bestaat uit een geschikte warmtebron én een hoge vraag naar warmte. Warmtenetten worden daarom in dichtbebouwde gebieden zoals steden aangelegd.
Ben jij benieuwd of je in de toekomst een warmtenet in je straat mag verwachten? Via de warmtekaart van Vlaanderen krijg je een overzicht van alle warmtenetten in Vlaanderen en projecten die op tafel liggen.
Ben jij helemaal klaar voor de nieuwe generatie van warmtenetten? Bereid je woning alvast voor door het energiezuinig te maken. Schrijf je in voor de nieuwsbrief van bouw&reno en ontvang de beste tips om je woning te isoleren. Wij geven je alvast 5 eenvoudige tips mee om je energieverbruik te verminderen. Volg deze tips voor een lagere energiefactuur.