Zit je met natte voeten telkens als je in de kelder afdaalt? Dan heb je een vochtprobleem! Gelukkig bestaan er verschillende oplossingen om vocht in je kelder te bestrijden.
Kelderdichting
In de meeste gevallen wordt vocht in de kelder verholpen met kelderdichting, ook bekuiping genoemd. In dat geval worden eerst alle naden en beschadigingen goed dichtgemaakt. Nadien wordt er een ondoordringbare coating aangebracht op de wanden en vloer. Die coating zorgt ervoor dat het vocht niet meer door de muren of vloer heen komt.
Injecteren of impregneren van de buitenmuren
Als vocht via de buitenmuren binnenkomt, door bijvoorbeeld regenwater of grondwater, kan je de buitenmuren ook injecteren of impregneren.
- Bij een injectie worden verschillende gaten in de muur geboord. Via die gaten wordt er dan een vochtwerend product ingebracht in de muur. Op die manier creëert er zich een barrière tegen het opstijgende vocht.
- Impregneren gebeurt enkel als er sprake is van vocht dat binnenkomt van buitenaf. Dat is dus geen oplossing voor opstijgend vocht. Bij impregnatie wordt er een vochtwerende laag gespoten over de buitenzijde van de muur die de poriën, waar het vocht doorkomt, opvult.
Kelder vochtvrij maken met kelderdrainage
Ga je voor een kelderdrainage? Dan wordt een noppenmembraan met kanaaltjes aangelegd op de keldervloer (en eventueel kelderwand). Die kanaaltjes zorgen ervoor dat het overtollige water wordt weggevoerd naar een verzamelput in de kelder. Het water in die put wordt dan weggepompt naar een afvoersysteem met een waterpomp.
Bij drainage blijft je kelder dus wel nog steeds vochtig, maar heb je geen last van stilstaand water. Probeer dus voor een goede verluchting te zorgen zodat de muren toch kunnen drogen.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer tips over ventilatie en isolatie? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.