Hier en daar zien we steeds meer een stukje groen uitspringen op de daken. Vooral in grootsteden en bedrijventerreinen zijn planten op je dak sterk bezig aan een opmars. Sommige gemeentes geven zelfs subsidies als je een daktuin aanlegt. Laten we echter niet te ver op de kwestie vooruit springen, maar nog even stilstaan bij welke soorten groendaken er zijn en de voordelen, of nadelen, ervan.
Soorten groendaken
Intensief groendak: Een intensief groendak is zoals je een normale tuin hebt, maar dan op je (plat) dak. Je kunt hier vrijwel alle struiken, grassen en bloemen planten. Zelfs bepaalde boomsoorten vormen geen probleem. Een intensief groendak is ook gemakkelijk toegankelijk. Nog even de technische info op een rijtje:
- Dakhelling van 1°-4°
- Dikte subtstraatlaag (basis groendak) >25cm
- Belasting dak > 300kg/m²
Extensief groendak: Een extensief groendak is vooral begroeid met mossen, vetplanten of kruiden. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je dak veel minder zwaar belast zal zijn. Een extensief dak is wel nauwelijks beloopbaar en kan niet dienen als je daktuin, maar vraagt wel minder onderhoud. Hieronder het technische aspect:
- Dakhelling van 1°-45°
- Dikte substraatlaag (basis groendak) 6cm-10cm
- Belasting dak 40-100kg/m²
Semi-intensief groendak: Wil je wat meer groen dan een extensief groendak, maar kan je dakstructuur een intensief groendak niet aan? Dan is een semi-intensief groendak misschien wel de oplossing. Het is een toegankelijk dak waarop zowel siergrassen als mossen kunnen groeien.
- Dakhelling tot 5° voor een toegankelijk dak, dakhelling van 5°-30° als het niet beloopbaar hoeft te zijn
- Dikte substraatlaag (basis van groendak) 15cm-25cm
- Belasting dak 100 – 300kg/m²
Voordelen groendak
- Een groendak of daktuin brengt je zowel thermische als akoestische isolatie. De planten op je groendak zorgen voor minder hevige temperatuurschommelingen zodat er een constante temperatuur is tussen 15°C-35°C. Bij geasfalteerde daken kan de temperatuur net schommelen tussen -20° en 80°C. De substraatlaag onder de planten zorgt dan weer voor een akoestische isolatie. De efficiëntie hiervan is wel afhankelijk van de dikte van de substraatlaag.
- Als gevolg van minder hevige temperatuurschommelingen, krijgt een groendak dus minder te maken met thermische schokken. Daardoor gaat een groendak twee maal zo lang mee als een geasfalteerd dak.
- Een logisch gevolg, maar zeker niet onbelangrijk, is dat een groendak bijdraagt aan de biodiversiteit en het milieu.
- Bovendien ziet het er gewoon mooier uit.
Nadelen groendak
- Je type dak bepaalt je onderhoud. Een extensief dak vraagt niet veel werk, enkel eens een jaarlijkse controle. Ga je voor een intensief groendak, dan heb je evenveel werk als in een normale tuin. Van onkruid ben je dus nog niet af!
- Eens je met een barst of lek zit, is het nogal moeilijk om die te ontdekken onder het substraat. Je laat daarom best een professional komen, maar die kost wel een aardig centje. Goede voorbereiding is dus een absolute must.
LEES ONZE ANDERE INTERESSANTE BLOGPOSTS
Wil je meer inspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.