Bij bouwen en verbouwen komt heel wat gereedschap kijken. Wil je veel klussen zelf klaren, dan wil je natuurlijk ook goed gewapend zijn met de juiste tools en stoot je op een dilemma: werkmateriaal kopen of huren? De keuze tussen kopen of huren hangt af van verschillende factoren, waaronder hoe vaak en intensief je het materiaal gebruikt, de kost ervan en of je het later nog nodig zal hebben.
Werkmateriaal kopen
Met klein werkmateriaal zoals een boormachine, schroevendraaiers en sleutels kom je al een heel eind. Dat materiaal is gemakkelijk verkrijgbaar in elke doe-het-zelf zaak. Kies daarbij niet steevast voor de goedkoopste variant! De kans dat je dat gereedschap later nog nodig hebt en het dus lang moet meegaan is immers groot, enige kwaliteit is dan ook welgekomen.
Ook voor iets groter materiaal zoals een stofzuiger of slijpschijf loont het om de aankoopmogelijkheden te bekijken. Dat materiaal gebruik je namelijk, afhankelijk van de werkzaamheden, zeer intensief en langdurig. De huurprijs die je dan neerlegt is vaak al hoger dan wat het materiaal kost als je het zelf aankoopt. Heb je zulk materiaal nadien niet meer nodig, dan kan je het nog steeds tweedehands te koop aanbieden en wat geld recupereren.
Voordelen van materiaal kopen
Zelf eigenaar zijn van je gereedschap garandeert altijd de beschikbaarheid ervan voor zowel geplande als onverwachte klussen. Hoewel de initiële investering hoger kan zijn, bespaar je op lange termijn vaak kosten. Bovendien behoudt het materiaal mits goede zorg zijn waarde voor toekomstige verkoop en kan je er achteraf misschien nog iets van terug verdienen.
Dit materiaal koop je best
Hieronder vind je een lijstje van materiaal die je best aankoopt:
- Klein gereedschap zoals hamers, schroevendraaiers, truwelen, koevoet, digitale meter
- Persoonlijk beschermingsmateriaal
- Boormachine
- Stofzuiger
- Behangafstomer (afhankelijk van hoe veel behang je hebt)
- Werflamp
Werkmateriaal huren
Werkmateriaal huren kan zowel op korte en lange termijn, en vaak heb je keuze uit grote assortimenten. Je betaalt dan een prijs om het materiaal voor een bepaalde periode in gebruik te nemen, en geeft het daarna gewoon terug. Dat is vooral handig bij zeer groot of zwaar materiaal dat je slechts éénmalig gebruikt, zoals zware boormachines en steigers.
Weet wel dat er naast de huurprijs ook vaak een slijtageprijs aangerekend wordt. Bij boorkoppen wordt bijvoorbeeld een meerprijs aangerekend per mm slijtage.
Ook de kost voor brandstof, olie, transport en reiniging moet je nog meerekenen.
Voordelen van materiaal huren
Wanneer je werkmateriaal huurt, hoef je je geen zorgen te maken over het onderhoud ervan. Het enige wat van jou verwacht wordt, is dat je het materiaal met zorg behandelt en op tijd inlevert. Daarnaast heb je vaak keuze uit de nieuwste en zeer kwalitatieve materialen.
Dit materiaal huur je best
Hieronder vind je een lijstje van materiaal die je best huurt:
- Zware boormachines
- Liften & kranen
- Steigers & stellingen
- Stutten
- Slijpschijf
De keuze tussen werkmateriaal kopen of huren blijft persoonlijk. Door je eigen specifieke behoeften, budget en toekomstige gebruikspatronen te evalueren, kan je weloverwogen beslissingen nemen over welk werkmateriaal je moet kopen en welk materiaal je beter huurt om je renovatie- of bouwproject soepel en efficiënt te laten verlopen.
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.