Handen wassen, een glaasje kraantjeswater drinken, het toilet doorspoelen, kleding wassen, groenten spoelen, de planten water geven, douchen … Een ding is zeker: water is erg belangrijk voor de mens en onze planeet. Een persoon verbruikt gemiddeld zo’n 95 liter per dag. Dat lijkt veel, maar in vergelijk met de jaren 90 is het gemiddeld waterverbruik reeds fors gedaald. Willen we ons grondwaterpeil terug opkrikken, dan zullen we deze dalende trend moeten blijven aanhouden. Hier zijn tips om duurzaam om te springen met water.
Waar gaat het water dat je verbruikt precies naartoe? Het huishoudelijk waterverbruik kan je opsplitsen in verschillende delen. 36% gaat naar bad, douche en gootsteen, 31% naar het doorspoelen van het toilet. Het overige percentage gaat naar het wassen van je kleding, schoonmaken, de afwas, en drank en voeding.
Tip 1: Verlaag je gemiddeld waterverbruik door hergebruik
Liters kostbaar water gaan verloren zonder dat het eigenlijk geconsumeerd wordt. Draai de kraan dicht tijdens het poetsen van je tanden en plaats een teiltje onder de kraan terwijl je wacht tot het water warm is om te douchen of vaat te doen. Dat water kan je nadien gebruiken om bijvoorbeeld je planten water te geven of je groenten te spoelen.
Tip 2: Gebruik regenwater
We wonen in een regenlandje. Ideaal dus om onze watervoorraad aan te vullen. Installeer een regenwaterput, -bak of -ton en gebruik het opgevangen water bij huishoudelijke taken waar je geen drinkbaar leidingwater voor nodig hebt. Met een filter- en pompsysteem kan het regenwater gezuiverd en gebruikt worden voor je douche, toilet, vaatwasser enzovoort.
Foto: Jacek Dylag – Unsplash
8 kleine aanpassingen om je gemiddeld waterverbruik te laten dalen
Je gemiddeld waterverbruik hangt samen met jouw woonsituatie, levensstijl en gewoonten. Hoe jij omspringt met water, met wie je samenleeft en wat jij bezit spelen een grote rol. Door enkele simpele zaken in je dagelijkse leven aan te passen kan jij water besparen.
- Toilet: Een ‘normale’ spoelbeurt bedraagt zo’n 10 liter. Heb je een dubbele spoelfunctie, dan kan je de helft zoveel water besparen door op de spaarknop te drukken.
- Douche of bad: kies voor een snelle douche. Door een bad te nemen kan je maar liefst 60 liter meer verbruiken. Sluit de kraan tijdens het inzepen.
- Vaat: gebruik opgevangen water om de vaat af te spoelen of wrijf etensresten van je bord voordat je het in de vaatwasser plaatst. Wist je trouwens dat je minder water verbruikt met een vaatwasser?
- Samenwonen: alleen wonen kost vaak meer dan samenwonen. Naast het delen van de gezamenlijke kosten, verbruik je samen ook minder water. Zo hoef je slechts één huis te poetsen voor meerdere personen. Woon je alleen in een groot huis of zijn je kinderen het huis uit? Dan is co-housing of hospitawonen misschien iets voor jou.
- Zwembad of jacuzzi: een zwembad of jacuzzi verhoogt je waterverbruik drastisch. Bekijk daarom alle mogelijkheden, zoals een zwemvijver.
- Apparaten: oudere apparaten verbruiken vaak meer energie en water dan nieuwe. Is het tijd om een nieuwe wasmachine of vaatwasser aan te schaffen? Bekijk dan het water- en elektriciteitslabel aandachtig en was enkel als je trommel vol is.
- Auto wassen: was je auto met een emmer i.p.v. met een tuinslang.
- Tuin besproeien: een groen gazon behouden tijdens een droge zomer is een hele opgave als je water moet besparen. Ontdek hoe je je gezonde tuin kan behouden zonder al te veel kostbaar water te verbruiken.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer tips om je energie- en waterfactuur te laten dalen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.