Jaarlijks slijten we uren in onze keuken om culinair te koken, de koekjeskast leeg te plunderen of na een lekkere maaltijd de vaatwasser in te laden. Voorkom gevaarlijke toestanden of rugpijn bij het koken en richt je keuken gebruiksvriendelijk en ergonomisch in met deze tips.
Tip 1: Onderbreek de werkdriehoek niet
In de keuken heb je drie belangrijke punten:
- Kookplaat
- Koelkast
- Spoelbak
Deze drie punten vormen de werkdriehoek of keukendriehoek die voor jouw veiligheid nooit onderbroken mag worden. Stel dat je een eitje wilt koken, dan wil je absoluut geen obstakels in de weg waardoor je het eitje laat vallen of (kokend) water morst.
Tip 2: Verklein de werkdriehoek in je keuken
Tip 3: Kies de juiste indeling voor een ergonomische keuken
De indeling van je keuken hangt voor een deel af van de ruimte. Bekijk welke opstellingen er mogelijk zijn. Elke indeling heeft zijn voor- en nadelen.
- I-vormig: Deze vorm komt vaak voor in smalle keukens. In de rechte opstelling liggen de drie punten in het verlengde van mekaar. De spoelbak staat bij voorkeur in het midden. Ergonomisch gezien is dit niet de beste indeling.
- L-vormig: Hoekkeukens hebben een optimale opstelling om te koken en werken in een driehoek. Je hoeft je in deze keuken zo weinig mogelijk te verplaatsen. Het nadeel is dat je een ‘verloren hoek’ hebt. Hiervoor bestaan gelukkig verschillende oplossingen zoals draaisystemen of hoekschuiven.
- U-vormig: Ook in een u-vormige keuken kan je een werkdriehoek vormen. Deze opstelling wordt gekenmerkt door een ruime werk- en opslagruimte. Voor een vlotte circulatie in de keuken is het aangeraden om deze keukenopstelling in een ruimte van maximum 4 meter te bouwen.
- Parallelkeuken: Deze indeling is net zoals de laatste twee opstellingen ergonomisch. Tip: plaats de spoelbak en kookplaat in dezelfde blok.
- Kookeiland: Een kookeiland komt perfect tot zijn recht in grote of open keuken. Hou de afstanden en ligging van de drie punten van de werkdriehoek steeds in gedachten. Geef de spoelbak een centrale plaats.
Tip 4: Maak je ergonomische keuken op maat
Zowel de hoogte als diepte van het werkblad speelt een grote rol in het aannemen van een gezonde houding. 90 cm is de standaard hoogte van een keukenblad. Voor een groot percentage van de bevolking is dit te laag. Om een slechte houding te vermijden kan de persoon die het vaakst in de keuken staat een professionele keukenmaker inschakelen om de ideale hoogte op te meten.
Creëer voldoende ruimte naast je kookplaat om comfortabel te kunnen koken. 60 centimeter is de standaard diepte, maar dit kan je zeker uitbreiden. Heb je meer plaats nodig om je keukenrobot, fruitschaal of kruiden te plaatsen? Overweeg dan om je werkblad dieper te maken.