Heerlijk zo’n eigen terras. Dé plek om tijdens de zomer te ontbijten of ’s winters de vuurkorf op aan te steken. Weet je niet welk materiaal je voor je terras moet kiezen? Of ben je nog opzoek naar een bepaalde stijl? Ter inspiratie geven we je een opsomming van de meest gekozen opties. Hout, beton, composiet, kasseien, blauwe steen, … keuze genoeg.
Kasseien
Kasseien zijn klassiek, maar nog steeds populair. Je kunt er vele kanten mee opgaan, van landelijk tot heel modern. Een kasseien terras straalt authenticiteit uit en het onderhoud is minimaal.
Kasseien recycleren
Kasseien worden vaak hergebruikt. Dat komt omdat ze alleen maar mooier worden naarmate ze ouder worden. Bij de productie van kasseien worden ze daarom vaak mechanisch verouderd.
Hoe de juiste kassei kiezen en aanleggen?
Een mooi kasseien terras leggen, is een heel karwei. Het is uitermate belangrijk dat de ondergrond stabiel is. Anders krijg je na verloop van tijd verzakkingen.
Kies de kassei die bij je past. Boerenkasseien worden wel eens gebruikt voor een oprit of tuinpad. Maar ze zijn niet zo geschikt voor een terras. Dat komt omdat ze bestaan uit een mix van vormen en maten, waardoor ze geen stabiele ondergrond bieden voor stoelen en tafels.
Voor een terras kies je dus best kleine kasseien, mozaïekkasseien of Kandla-kasseien. Daarin is er nog veel keuze.
Houten terras
Wil je een warm gevoel creëren? Kies dan voor de natuurlijke uitstraling van een houten terras. Ook bij hout heb keuze ten overvloede. De hoofdcategorieën voor terrashout zijn tropisch hardhout, Europees hout, thermowood en houtcomposiet.
Tropisch hardhout
Tropisch hardhout heeft een zeer goede reputatie als tuinhout. Het is sterk, rot niet en vraagt weinig onderhoud. Tenzij je het vernist, verliest tropisch hardhout zijn kleur. Maar vernissen is zeker niet noodzakelijk. Na een tijd zal je hout mooi vergrijzen.
Europees hout
Een tweede gebruikelijke houtsoort voor terrassen is Europees hout. Het is de ideale keuze als je de ecologisch verantwoorde richting uit wil gaan. Let er wel op dat je houten planken PEFC of FSC gecertificeerd zijn. Zo ben je zeker van de duurzame afkomst.
Thermowood
Thermowood is ook een terrasplank van Europese afkomst. Hij vindt namelijk zijn oorsprong in Scandinavië. De planken zijn gemaakt van dennenhout dat thermisch behandeld wordt. Daardoor krijgen de planken de eigenschappen van tropisch hardhout, en dat zonder toegevoegde chemicaliën.
Houtcomposiet
Tenslotte heb je nog houtcomposiet, gemaakt uit een combinatie van houtvezels en (gerecycleerd) plastic. Dit zijn zeer duurzame terrasplanken die niet splinteren of kromtrekken en die zeer lang meegaan. Qua duurzaamheid zijn ze te vergelijken met tropisch hardhout.
Klinkers
De terrasklinker is gekend voor zijn kwaliteit en duurzaamheid. Niet alleen dat, je hebt een eindeloze keuze aan modellen.
De klassieke terrasklinker is een kleiklinker, ook wel keramische klinker genoemd. Deze klinkers worden uit klei gevormd, gedroogd en daarna gebakken in een oven. Kleiklinkers zijn heel sterk en kleurvast. Bovendien zijn ze onderhoudsvriendelijk, de aangroei van mos en algen is beperkt.
Betonklinkers zijn gunstiger qua prijs, maar moeten zeker niet in duurzaamheid onderdoen voor kleiklinkers. Ze gaan zeer lang mee en worden ook vaak hergebruikt. Houd er wel rekening mee dat betonklinkers niet waterdoorlatend zijn. Het is dus extra belangrijk om hier een goede waterafvoer te voorzien.
Tegels op je terras
Een mooie tegel geeft een zeer klassevolle uitstraling. Terrastegels bestaan uit diverse materialen. We zullen het kort hebben over de drie meest voorkomende: natuursteen, keramiek en beton.
Leisteen, blauwe steen, graniet, marmer, noem maar op. Natuursteen bestaat in veel soorten, maten en gewichten. De populairste is de blauwe natuursteen, afkomstig uit het zuiden van België en steeds zeldzamer. Leisteen wordt ook vaak gekozen. Het is zeer kleurvast en geeft een klassieke, authentieke uitstraling.
Keramische tegels mogen dan geen natuursteen zijn, toch geven ze een natuurlijke uitstraling. Mos groeit er slecht op en deze tegels zijn heel slijtvast.
Je zou er niet meteen aan denken, maar betontegels worden steeds populairder. De laatste jaren zijn er veel varianten op de markt gekomen. Beton is een vorstvrij en stevig materiaal en in tegenstelling tot natuursteen, is beton niet zeldzaam. Op termijn kan beton zijn kleur wel verliezen, afhankelijk van de kwaliteit.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer inspiratie en tips voor je woning en tuin ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.