7 veelgemaakte fouten bij afbraakwerken

Ben je van plan om grondig te renoveren? Dan kijk je vast uit naar de afbraakwerken, tenminste als je zelfs de handen uit de mauwen wil steken. Het lijkt misschien een eenvoudige klus om alles kort en klein te slaan, maar onderschat het niet. Een goede voorbereiding is het halve werk. Daarom zetten we 7 veelgemaakte fouten voor jou op een rij die jij wilt vermijden.

1. Onvoldoende voorbereiding van de afbraakwerken

Begin pas met slopen als je zeker weet hoe jouw nieuwe ruimte eruit moet zien. Als je te veel afbreekt zal je extra werk hebben. Als je te weinig sloopt moet later weer je gereedschapskist tevoorschijn halen. Plan het sloopwerk goed in en voer het in één keer uit.

Zorg er ook voor dat je al het nodige materiaal bij de hand hebt. Op die manier verspil je geen tijd met naar de winkel of verhuurzaak te gaan. Maak een tijdsschema en huur indien nodig het benodigde gereedschap.

2. Gas, water en elektriciteit niet afsluiten

Je keuken onder water of een dagje zonder stroom zitten, het komt vaker voor dan je denkt. Laat daarom je elektriciteit, gas en water afsluiten voor je aan afbraakwerken begint. Op die manier voorkom je ongelukken en mogelijke schade. Draag altijd de geschikte veiligheidskleding zoals veiligheidshandschoenen, -schoenen en een -bril.

3. Je afbraakmaterialen niet sorteren

Een container huren kost veel geld. Het is daarom verstandig om je afval goed te sorteren en een groot deel ervan zelf naar een containerpark of een ijzerhandelaar te brengen. Wie weet kan jij met oude materialen je spaarpot spijzen.

Als je zoveel afval hebt dat je wel een container moet huren, zorg er dan voor dat je een vergunning aanvraagt bij je gemeente. Op die manier voorkom je problemen met je buren.

4. Een dragende muur slopen

Raadpleeg altijd de plannen van je woning voordat je begint met slopen. Dragende muren mogen niet zomaar gesloopt worden. Het is niet altijd duidelijk welke muren dragend zijn. Raadpleeg daarom bij enige twijfel een architect, ingenieur of aannemer.

woning in afbraak

5. Slecht je budget opstellen voor de afbraakwerken

Een goede budgettering is essentieel. Verborgen gebreken en ongelukjes komen vaker voor dan je denkt. Bovendien kan je altijd dingen over het hoofd zien of onderweg nieuwe ideeën krijgen. Zet daarom vanaf het begin tien tot vijftien procent van je totale budget opzij om onverwachte kosten te dekken. 

6. Breek niet zomaar een schouw af

Net zoals bij dragende muren kan je niet zomaar een schoorsteen slopen. Controleer daarom of de schoorsteen een dragende functie heeft. In veel oudere huizen is dat het geval. Dan is het erg belangrijk om je de schoorsteen op de juiste manier te ondersteunen en van boven naar onder af te breken.

7. Je buren niet verwittigen

Als je in een rijwoning of een halfopen bebouwing woont en van plan bent om te gaan slopen, informeer dan zeker je buren. Vraag ook toestemming om foto’s te maken van hun aangrenzende muren. Zo heb je bewijs of eventuele scheuren of beschadigingen al dan niet door jouw sloopwerkzaamheden zijn veroorzaakt.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top