In een wereld waarin we steeds bewuster worden van de impact die onze keuzes hebben op onze planeet wint circulair bouwen steeds meer aan populariteit. Maar wat houdt circulair bouwen eigenlijk in en hoe pas je het toe? In deze blogpost duiken we dieper in op een boeiende benadering van bouwen.
Restafval verminderen in de bouwsector
Wist je dat zo’n 38% van de Belgische afvalberg wordt toegeschreven aan de bouwsector? Zowel afbraak-, renovatie- als nieuwbouwprojecten dragen daaraan letterlijk hun steentje bij. De sector staat dus voor een immense uitdaging: het verminderen van haar ecologische voetafdruk en het streven naar duurzaamheid. Maar hoe doe je dat?
Van lineair naar circulair bouwen
Circulair bouwen is een innovatieve benadering binnen de bouwsector die als doel heeft om afval te minimaliseren, grondstoffen te behouden en de milieueffecten van bouwprojecten te verminderen. In plaats van het traditionele lineaire proces waarin grondstoffen worden ontgonnen, gebruikt en uiteindelijk worden weggegooid, draait circulair bouwen om het creëren van een gesloten kringloop waarin materialen worden onderhouden, hergebruikt, hersteld en gerecycleerd.
Circulair bouwen: hoe doe je dat?
Circulair bouwen start bij het ontwerp. Vanaf de start van jouw woonproject moet je grondig nadenken over de circulariteit ervan. Worden er duurzame en herbruikbare materialen gebruikt? Zijn ze demonteerbaar? Is de woning gemakkelijk aanpasbaar? Worden er gerecycleerde materialen en lokale grondstoffen gebruikt? Laat architecten, aannemers en leveranciers over die essentiële vragen buigen en naar creatieve oplossingen zoeken.
© Dries Luyten
Circulaire bouwen is een tweede leven geven
De manier waarop een gebouw in elkaar wordt gestoken, is een erg belangrijke denkoefening wanneer we het hebben over duurzaam bouwen. Gezien de beperkte levensduur van de meeste gebouwen is het belangrijk dat ze zo eenvoudig mogelijk demonteerbaar zijn. Schroeven en klikken zijn bijvoorbeeld een veel duurzamere oplossing dan pakweg lijm of cement. Een handige tool die prima tot z’n recht komt binnen een circulaire bouweconomie, is een zogeheten ‘materiaalpaspoort’. Op die manier tracht men een zo diepgaand mogelijk inzicht te verschaffen in welke materialen er precies gebruikt werden bij het optrekken van een gebouw alsook hoe het zit met hun levensloop. Zo maakt men werk van efficiënt slopen zonder materiaalverlies.
Ook jij kan circulair bouwen
Circulair bouwen is niet langer een ver-van-mijn-bed-show. Ook jij kan de afvalberg gemakkelijk minimaliseren. Laat je inspireren door de 4 winnende projecten van de Bis-architectuurwedstrijd 2022 met als thema ‘circulair bouwen’ en maak de afweging bij jouw (ver)bouwproject.
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.