Schoorsteen vegen, belangrijker dan je denkt

Heb je een houtkachel, pelletkachel of enkel een mazoutketel of gasbrander? Dan heb je ook een schouw die onderhouden moet worden. Geen alledaagse klus, maar wel een heel belangrijke. Waar moet je aan denken, wat mag en wat moet? We zetten de belangrijkste zaken op een rijtje.

Waarom schoorsteenvegen?

De belangrijkste reden om je schoorsteen te vegen is brandveiligheid. Door een opstapeling van roet en eventuele vogelnesten kunnen vonken of vlammen overslaan van je verbrandingsketel, kachel of open haard naar je schoorsteen.

Daarnaast ‘trekt’ een schoorsteen slechter wanneer er roet in zit. Dat wil zeggen dat de luchtafvoer via de schoorsteen bemoeilijkt wordt. Het gevaarlijkste gevolg daarvan is slechte verbranding en dat brengt CO met zich mee, een onzichtbaar, geurloos en dodelijk gas.

Nog een gevolg van een schoorsteen die slecht trekt, is een slecht rendement. Je hout of pellets zullen veel beter branden als ze toegang hebben tot een goede luchtstroom. Je huis warmt daardoor sneller op en je verbruikt minder brandstof.

Open haard schoorsteen vegen

Is je schoorsteen vegen verplicht of niet?

Is je schoorsteen aangesloten op je centrale verwarming? Dan ben je verplicht hem te (laten) reinigen. Bij stooktoestellen op gas moet je dat om de twee jaar doen. Schoorstenen aangesloten op centrale stooktoestellen op stookolie of vaste brandstof (hout, pellets, steenkool, …) moeten jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgen.

Afhankelijk van de gemeente waar je in woont, ben je niet verplicht om de schoorsteen van bijvoorbeeld je extra houtkachel te reinigen. Toch is het heel belangrijk om dat te doen.

schoorsteen vegen

Hoe veeg je je schoorsteen?

Laat de schoorsteen van je centrale verwarmingsinstallatie vegen door een erkende schoorsteenveger. Je krijgt dan een reinigingsattest, wat verplicht is in Vlaanderen.
Wil je de schoorsteen van je kachel of openhaard zelf vegen? Dat kan. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

1. Met een blok

De makkelijkste manier om je schoorsteen te reinigen, is met een ontroeterblok. Je verbrandt de blok en hij maakt het roet in je schoorsteen los.

Die optie wordt echter afgeraden door verschillende experts en is eerder aan te raden als preventief gebruik. Je schoorsteen is erdoor makkelijker te reinigen en roet zal zich minder snel opstapelen.

2. Van boven naar beneden vegen

De klassieke manier van schoorsteenvegen is op je dak klimmen en een borstel in je schoorsteen laten zakken. Dergelijke borstels hangen doorgaans aan een metalen draad met onderaan een kogel. Door de kogel te laten zakken en weer boven te halen wordt je schoorsteen van de binnenkant geschuurd en komt al het roet los.

Zorg ervoor dat je eerst je kachel of openhaard afdekt met bijvoorbeeld krantenpapier. Zo voorkom je een stofwolk in huis.

3. Van onder naar boven vegen

Deze methode gebruikt ook een borstel, maar die zit dan op een stok. Je kunt de reinigingsstok verlengen door er extra stokken aan te bevestigen.

Het grote voordeel aan deze werkwijze is dat je niet op je dak moet klimmen. De nadelen zijn dat het meer werk is en eventueel niet mogelijk is. Je moet namelijk tijdelijk je kachel verwijderen om toegang te krijgen tot je schoorsteenbuis.

verwarmen met een open haard

Voorkom roet

De hoeveelheid roet die aanslaat op de binnenkant van je schoorsteen hangt sterk af van de brandstof die je gebruikt. Pellets en droog en hard hout geven het minste roetStook nooit met nat hout. Logischerwijze brandt nat hout slecht. Daardoor krijg je veel rookontwikkeling en bijgevolg veel roet. Ook de manier van een houtkachel aanmaken telt. Neem je tijd en leg de dikke blokken hout pas op het vuur wanneer het goed brandt.

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top