Sanitair plaatsen is een klus die je, mits enige handigheid, zelf kan klaren. Met behulp van zelfbouwpakketten kom je een heel eind én het brengt bovendien nog enkele leuke voordelen met zich mee. Zo bespaar je kosten, doe je nieuwe vaardigheden op en haal je voldoening uit je doe-het-zelf project. Toch zijn fouten snel gemaakt. Volg daarom tutorials, win advies in en lees bovenal deze 5 tips!
Maak op voorhand een plan
Sanitair plaatsen is precisiewerk. Zorg er dus voor dat je een duidelijk plan hebt voordat je begint met de installatie. Meet daarvoor de ruimte op, bepaal waar je de sanitaire voorzieningen zoals een toilet, douche of kraan wil plaatsen en maak daarna een lijst van al het materiaal en gereedschap dat je nodig hebt om de klus te klaren.
Zijn er al bestaande leidingen of voorzieningen? Breng die dan ook in kaart en bepaal of er aanpassingen nodig zijn!
Gebruik kwaliteitsmaterialen
Investeer in hoogwaardige materialen en gereedschappen. Goedkoop materiaal kan immers leiden tot problemen zoals lekkages en vroegtijdige slijtage. Zorg er ook voor dat je de juiste maat en type leidingen, fittingen en afsluiters gebruikt.
Volg de instructies
Lees zorgvuldig de handleidingen en installatie-instructies van de fabrikant of het zelfbouwpakket door. Elke sanitaire voorziening kan specifieke installatievereisten hebben. Volg je die niet, kan dat een hoop ellende opleveren. Twijfel je toch? Vraag dan hulp aan een professional.
Zorg voor goede afdichtingen & verbindingen
Zorg ervoor dat alle verbindingen en fittingen goed zijn afgedicht om lekkages te voorkomen. Gebruik eventueel afdichtingsmiddelen zoals Teflon-tape of loodgieterskit waar nodig.
Controleer en test ook elke aansluiting door het systeem langzaam onder druk te zetten zodra de installatie klaar is. Dit helpt je om eventuele lekkages snel op te sporen en te verhelpen, nog voor ze problemen veroorzaken.
Neem je tijd & werk nauwkeurig
Haast en spoed is zelden goed, ook bij het installeren van je sanitair. Neem je tijd om elke stap zorgvuldig uit te voeren en dubbel te controleren voordat je verder gaat naar de volgende stap. Dit voorkomt fouten die later moeilijk of kostbaar te corrigeren zijn!
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.