Welke soorten dampkappen bestaan er?

Gezellig kokkerellen in een frisse keuken? Dat kan enkel met een dampkap aan je muur, plafond of in je werkblad. Laat doordringende geuren geen roet in het eten gooien. Kies voor de dampkap die het beste past binnen je budget, de indeling van je keuken en stijl van je woning. 

1. Wanddampkap

Laten we beginnen met de meest voorkomende en eenvoudigste dampkap: de wanddampkap. Die wordt direct aan de muur boven het fornuis gemonteerd en draagt als decoratief element bij aan het uitzicht van je interieur. De meeste (wand)dampkappen bestaan uit roestvrij staal en zijn verkrijgbaar in verschillende ontwerpen en kleuren. Bovendien zet je ze gemakkelijk in als legplank voor bijvoorbeeld je basilicum- en muntplantjes.

Zijn populariteit heeft de wanddampkap vast te danken aan het relatief goedkope prijskaartje en de gemakkelijke installatie. De keerzijde? Helaas neemt de afzuigkap veel ruimte in beslag

2. Inbouwdampkap

In tegenstelling tot de decoratieve wanddampkap is een inbouwdampkap volledig gemonteerd in de opbergkasten boven het fornuis. De grootste voordelen zijn de verschillende afzuigcapaciteiten en maten, en de subtiele integratie in de keukenkasten. Een minpuntje? Net als bij de wanddampkap gaat er nuttige ruimte verloren

Wil je een minimalistische en discrete dampkap? Dan is de inbouwdampkap een uitstekende keuze. 

Wanddampkap

Wanddampkap
Bron: Bluewater Sweden – unsplash.com

3. Telescopische dampkap

De telescopische dampkap is een soort inbouwdampkap die je moet uitschuiven bij gebruik. Doordat het zo goed als volledig geïntegreerd is in de keukenkast boven het fornuis heeft het geen invloed op de uitstraling van je keuken. 

4. Eilanddampkap

Gelukkig hoeft een dampkap niet altijd aan de muur bevestigd te worden. In tegenstelling tot de afzuigkappen die aan de wand of in de kasten gemonteerd zijn, hangt de eilanddampkap direct boven het kookoppervlak aan het plafond. Een eilanddampkap is vaak een echte blikvanger in je keuken. Het uitgebreide aanbod aan mooie, praktische en stijlvolle ontwerpen maakt jouw keuze zeker niet gemakkelijker.

Het grootste voordeel van een eilanddampkap is dat er geen nuttige ruimte verloren gaat. Integendeel! Ook hierop kan je vaak kruidenplantjes plaatsen. Bovendien is er dankzij diverse afzuigcapaciteiten en formaten voor bijna iedere keuken een geschikt model op de markt.

Heb je een laag plafond? Hou er dan rekening mee dat de ruimte door de grote omvang van de afzuigkap vaak kleiner oogt. Daarnaast moet een eilanddampkap door een vakman geïnstalleerd worden. Die (extra) kost draagt helaas ook bij aan het iets duurdere prijskaartje

eilanddampkap

Foto: Ralph Ravi Kayden – unsplash.com

5. Plafonddampkap

Op ieder potje past een dekseltje. Zo past er in zo goed als iedere keuken met een laag of verlaagd plafond een plafonddampkap. Door de volledige integratie in het plafond valt de afzuigkap niet op. Hij komt dan ook perfect tot z’n recht in een strak en minimalistisch interieur

Sommige modellen hebben geavanceerde functies zoals ledverlichting en automatische sensoren die de luchtstroom aanpassen op basis van de hoeveelheid kookdampen. De meeste zijn bestuurbaar via een afstandsbediening

Hou bij een plafonddampkap rekening met de juiste positie en afstand tot het kookoppervlak. Een plafonddampkap is minder geschikt voor ruimtes met een hoog plafond. Qua onderhoud is een plafonddampkap niet de gemakkelijkste. Om een goede luchtcirculatie en -kwaliteit te behouden is het belangrijk om het apparaat regelmatig schoon te maken. 

dampkap in werkblad

Werkbladdampkap
Bron: Jana Heinemann – unsplash.com

6. Dampkap in werkblad

Een dampkap in je werkblad is in! Het is een ideale, minimalistische optie als je stijlvol de lekkerste gerechten wilt klaarmaken. Verschillende fabrikanten zagen tal van voordelen in de inmiddels populaire dampkap, waardoor er al een brede waaier aan mogelijkheden op de markt is. Wij stellen de twee populairste aan je voor.

Uitschuifbare werkbladdampkap

Ten eerste heb je de uitschuifbare werkbladdampkap. Net als de traditionele telescoopdampkap boven het fornuis is de dampkap onzichtbaar tot je hem tevoorschijn tovert voor gebruik. Zowel op vlak van ruimtebesparing, esthetiek als gebruiksvriendelijkheid scoort hij punten. 

Dankzij de simpele bediening zijn uitschuifbare werkbladdampkappen erg gemakkelijk te gebruiken. Maar ieder voordeel heeft ook z’n nadeel. Door het in- en uitschuifsysteem zijn ze meer onderhevig aan slijtage. Daarnaast zijn ze soms minder effectief dan andere soorten dampkappen omdat ze kleiner zijn en vaak minder krachtige ventilatoren hebben. Bovendien zijn ze meestal enkel geschikt voor de specifieke kookplaat waarvoor ze ontworpen zijn

Er zijn ook enkele aandachtspunten. Werkbladafzuiging neemt ruimte onder het werkblad in beslag. Reken op een gemiddelde inbouwdiepte van 20 cm. Een oven onder je werkbladdampkap plaatsen is dus niet mogelijk.

Kookplaat met randafzuiging

Ten tweede bestaan er kookplaten met randafzuiging. Dat zijn kookplaten waarbij de afzuiging is geïntegreerd in de randen van de kookplaat in plaats van boven of naast de kookplaat. De twee grootste voordelen van kookplaten met randafzuiging zijn hun onderhoudsvriendelijkheid en efficiëntie. Ze werken zeer goed doordat ze dampen en geuren dichter bij de bron afzuigen

Let er wel op dat de afzuigcapaciteit groot genoeg is. Als je een grote keuken hebt of dikwijls kookt op hogere temperaturen, werkt een aparte dampkap soms beter. Doordat de afzuiging dichter bij de kookzone zit en de ventilator krachtiger moet werken, maken kookplaten met randafzuiging vaak meer geluid dan andere dampkappen. Kies een model dat stil genoeg is voor jou.

Heeft randafzuiging enkel maar voordelen? Helaas niet. Voor kwaliteit betaal je meestal een hogere prijs. Dat is ook bij randafzuiging het geval.

Dampkap zonder afvoer of recirculatiedampkap

De dampkap zonder afvoer, ook wel een recirculatiedampkap genoemd, won de laatste jaren aan populariteit. In tegenstelling tot de veelvoorkomende dampkap met afvoer die de lucht naar buiten afvoert, zuigt een recirculatiedampkap de lucht op en filtert die vervolgens om de gereinigde lucht terug de keuken in te blazen. Het recirculatiesysteem is mogelijk bij de meeste (bovengenoemde) dampkappen. 

Hoe bepaal je of je een dampkap met afvoer of met recirculatie wilt? Een voordeel van een recirculatiedampkap is dat het geen afvoerkanaal naar buiten nodig heeft, waardoor het gemakkelijker te installeren is en minder energie verbruikt dan dampkappen met afvoer. Een nadeel is dat de filters regelmatig vervangen moeten worden, omdat ze na verloop van tijd vol raken en minder effectief werken. Bovendien is er een kans dat de geuren en dampen onvoldoende uit de lucht gefilterd worden.

Geluidsoverlast door je dampkap?

Wat zeg je? Maakt je dampkap veel lawaai? Wel, er zijn verschillende redenen waarom een dampkap voor geluidsoverlast kan zorgen. Als de dampkap niet goed geïnstalleerd is of bestaat uit niet kwalitatieve materialen, vergroot de kans op trillingen en rammelende geluiden. Kies steeds voor een betrouwbare en kwalitatieve fabrikant of verdeler met goede beoordelingen en garanties. Zorg dat alles (door een vakman) op de juiste manier gemonteerd wordt.

Daarnaast zijn verstopte filters een van de meest voorkomende oorzaken. Als de filters van de dampkap verstopt raken met vet en vuil zal dat de luchtstroom belemmeren en de ventilator overbelasten. Om dat probleem te voorkomen is het belangrijk om je filters regelmatig schoon te maken.

meer informatie en inspiratie nodig?

Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top