Is traditionele woningbouw niet voor jou opzijgelegd? Dan zijn er gelukkig nog heel wat alternatieven waar je naar kan grijpen. Staalbouw is daar zo eentje van. Met zijn ijzersterke constructie is een staalskelet dan ook een van de meest geliefde opties om kantoren en bedrijfsgebouwen neer te zetten. Maar is staalbouw gepast voor een woning? Kom te weten welke voor- en nadelen een woning uit staal te bieden heeft.
Wat is staalbouw?
Bij staalbouw wordt er gebruik gemaakt van een stalen draagstructuur die gerealiseerd kan worden op 2 manieren. Ten eerste met staalframebouw waarbij het frame, de vloeren en wanden zijn samengesteld uit koudgewalste stalen profielen. Ten tweede kan je ook staalskeletbouw realiseren. Dat wil zeggen dat er enkel een skelet wordt gemaakt via warmgewalste stalen profielen als basis voor de zelfdragende vloer- en wandelementen. Het verschil tussen de twee is vooral dat bij staalskeletbouw grotere overspanningen mogelijk zijn.
Het verschil tussen warmgewalste en koudgewalste stalen profielen? Dat zit vooral in de productie van de profielen. Koudgewalste profielen zijn minder taai en elastisch dan warmgewalste profielen.
Wat zijn de voordelen van staalbouw?
- De grootste troef van staalbouw is zijn snelheid. In amper 5 dagen kan een stalen constructie geplaatst worden en in twee weken kan die winddicht worden gemaakt. Dat komt omdat het staalskelet in een atelier wordt gemaakt, weg van enige weersomstandigheden. In het atelier maken ze ook al gaten in de profielen zodat alle leidingen meteen gelegd kunnen worden.
- Een staalskelet heeft een dragende functie. Al het gewicht van je woning rust dus op het skelet. Daardoor kan je grote overspanningen maken, zijn binnenmuren geen must en is het ideaal om een ruime, open woning te creëren.
- Aangezien een staalskelet een dragende functie heeft, kunnen de buitenmuren uit een licht materiaal bestaan met zowel isolatie aan de binnenkant als buitenkant. Goed voor je portemonnee op lange termijn!
- Staalbouw is pakken duurzamer dan traditionele woningbouw. Staal is 100% recycleerbaar en heeft een lange levensduur.
Wat zijn de nadelen van staalbouw?
- Het grootste nadeel aan staalbouw heeft niet zozeer iets te maken met de eigenschappen van staal, wel dat staalbouw een relatief nieuwe bouwmethode is in België. Er zijn nog maar weinig referenties, er is slechts een handvol fabrikanten die aan staalbouw doet en de meeste aannemers of architecten hebben nog niet veel ervaring met staalbouw.
- Daarnaast is staal ook gekend voor zijn redelijk slechte geluidsisolatie. Niet alleen het oogt wilt wat, maar ook het oor.
- Bij staalbouw heb je een verhoogd risico op koudebruggen. Het is aan de aannemer of architect om daar rekening mee te houden zodat de juiste maatregelen getroffen worden om koudebruggen te voorkomen.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je op de hoogte blijven van de laatste nieuwtjes? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.