Wat moet je weten over het E-peil en S-peil?

Ben je van plan om binnenkort een bouwaanvraag in te dienen of een bestaande woning te verbouwen? Dan moet je voldoen aan de huidige EPB-normen (Energie Prestatie en Binnenklimaat). Bijna ieder jaar worden er strengere eisen opgelegd voor o.a. de isolatie en ventilatie van je woning. Wil je hieraan voldoen? Dan krik je best de globale energieprestatie (E-peil) en energie-efficiëntie van de bouwschil (S-peil) van je (toekomstige) woning op. Ontdek hier hoe je dat doet.

Wat is een E-peil?

Je E-peil hou je het best zo laag mogelijk. Het drukt namelijk de globale energieprestatie van een gebouw uit. Dat cijfer kan het niet zomaar meten of ergens aflezen. Het E-peil wordt berekend en vergeleken a.d.h.v. een referentiegebouw met behulp van EPB-software. Die brengt de thermische isolatie, luchtdichtheidcompactheidoriëntatiebezonningbewuste ventilatieverliezen en vaste installaties voor verwarming, warm water, ventilatie, koeling en verlichting in kaart. Losse toestellen zoals de koelkast en wasmachine hebben hier geen invloed op.

Is de globale energieprestatie van je woning ondermaats en is je E-peil dus te hoog? Dan loop je als aangifteplichtige kans op een boete. Hou je daarom aan het maximale E-peil van E60 per wooneenheid bij een bouwaanvraag in 2022.

modern huis

Foto: Jannis Lucas – Unisplash

Welke gebouwen vallen onder de epb-normen?

Het E-peil van E60 geldt voor nieuwe en ingrijpend gerenoveerde gebouwen: voor elk deel dat afzonderlijk wordt gebruikt (bv: per appartement) en voor elk deel dat een verschillende bestemming heeft (bv: woongebouw, kantoor, school …).

Opgelet: het maximale E-peil verstrengt

Het maximale E-peil verstrengt met 10% voor bouwprojecten die niet voldoen aan de eis op het minimumaandeel hernieuwbare energie.

s-peil

Wat is een S-peil?

Het S-peil of ook wel het ‘schilpeil’ genoemd, geeft de energie-efficiëntie van de gebouwschil weer. Het geeft weer hoe goed de schil bestand is tegen de koude winterdagen en tegen hete zomerdagen. Alle energetische kwaliteiten van de schil (winsten en verliezen) worden samengevat tot één getal. Dat getal geldt per wooneenheid en dus niet voor een volledig appartementsgebouw. Ook hier geldt: hoe lager het S-peil hoe energie-efficiënter de woning

Welke gebouwen vallen onder de epb-normen?

Het S-peil is vereist voor nieuwe wooneenheden met een bouwaanvraag vanaf 1 januari 2018. Er gelden verschillende eisen, afhankelijk van de periode waarin je de bouwaanvraag doet. De eisen per aanvraagjaar vind je terug in de EPB-eisentabel.

Opgelet: het S-peil verlaagt

De S-peileis verstrengt voor nieuwe gebouwen met bouwaanvraag vanaf 2022 naar S28, in plaats van S31. Voldoet je wooneenheid niet aan het strengere S-peil van S28? Dan kan je nog steeds aan de EPB-eisen voldoen door een strenger E-peil te behalen. Bouwaanvragen in 2022 moeten dan een E-peil hebben van E25 i.p.v. E30. Bouwaanvragen vanaf 2023 moeten dan een E-peil hebben van E20 i.p.v. E30.

Zo verkrijg je een EPB-verslag

Als bouwheer van een nieuwbouw- of renovatieproject ben je verplicht om een verslaggever in te schakelen die de EPB-aangifte opmaakt. Die aangifte maakt hij op basis van de facturen, lastenboeken en  vaststellingen. Hou alles dus goed bij.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips voor je huis ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top