Een dakkapel is de ideale manier om meer licht binnen te laten en extra ruimte te creëren. Heb je plannen of interesse om een dakkapel te plaatsen? Wees goed voorbereid en laat je inspireren door deze tips om de bouwwerken vlekkeloos te laten verlopen.
1. Aanvraag vergunning
Ga eerst na of je een vergunning moet aanvragen. In bepaalde gevallen zoals bij een standaardkapel met plat dak is dat niet nodig.
Omgevingsvergunning voor dakkapel
In andere gevallen is er een omgevingsvergunning wel nodig. Die wordt toegekend door de gemeente. Als je zo’n vergunning aanvraagt, betekent dat in de meeste gevallen dat je verplicht bent om een beroep te doen op een architect. Gelukkig ben je er bij dit soort renovatiewerk van vrijgesteld.
Beslis je om niet samen te werken met een architect? Zorg er dan wel voor dat je dakkapel bouwtechnisch helemaal in orde is, dat het stabiel is en geen instortingsgevaar vormt voor de buren of jezelf. Heb je geen kennis en ervaring? Laat dan je dakkapel door vakman bouwen.
Foto: Andrej Lisakov – Unsplash
2. Type dakkapel
Op ieder dak past een dakkapel. Het aanbod is erg uitgebreid, maar wij zetten de vier meest voorkomende voor jou op een rij.
1. Dakkapel met plat dak
Voor dit type heb je geen vergunning nodig. Daarnaast kan deze dakkapel geplaatst worden in slechts één dag.
2. Dakkapel met schuin dak
Door het schuine dak loopt het regenwater beter weg dan bij een plat dak. Jammer genoeg is er hiervoor wel een vergunning vereist.
3. Dakkapel met puntdak
Hou je van iets meer karakter en word je niet ontmoedigd door het aanvragen van een vergunning? Dan is dit type de juiste keuze!
4. Dakkapel met rieten dak
Een rieten dak is uniek en geeft je huis een landelijke uitstraling. Naast de vergunning aanvraag maak je voor dit type best wat meer budget vrij.
Foto: Adrien Olichon – Unsplash
3. Ga voor duurzame bouwmaterialen
Kies bij voorkeur voor duurzame bouwmaterialen zoals hardhout. Deze houtsoort is stevig en van superieure kwaliteit. Bovendien is het eenvoudig te onderhouden en zal je er dus jaren genot van hebben.
Hou naast de duurzaamheid van de bouwmaterialen ook rekening met keurmerken die de milieuvriendelijkheid aanduiden. Denk maar aan het welgekende FSC-keurmerk.
Naast hout bestaan er ook dakkapellen van kunststof, polyester en zink.
4. Prefab of op maat?
En dan heb je nog prefab dakkapellen. Die bestaan in verschillende vormen en kleur. Hoewel je kan kiezen uit een ruim aanbod, ben je beperkt door het vaststaand assortiment. Bij een dakkapel op maat daarentegen geniet je van de volledige keuzevrijheid.
Toch mogen we de voornaamste voordelen van prefab niet uit het oog verliezen. Een prefab dakkapel wordt geplaatst in één dag en heeft het lager prijskaartje.
5. Pas je opstalverzekering aan
Na het plaatsen van je dakkapel stijgt je huis in waarde. Vergeet daarom je nieuwe dakkapel niet te melden aan je verzekeraar.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer tips voor je huis ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.