Het is (bijna) zover, het is lente! Wacht niet tot de zomer om van je tuin te genieten en maak hem nu lenteklaar. Laat je leiden door volgende handige tips.
Onkruid voorkomen en verwijderen
Het zou geen tuinonderhoud zijn zonder de onkruidsoorten aan te pakken. Door de eerste zonnestralen groeit het onkruid aan een stevig tempo en worden er bloemen en zaden gevormd. Start daarom tijdig met het wieden van deze vervelende tuingasten. Je kan hun komst voorkomen door het gebruik van een worteldoek, karton en bodembedekkers zoals boomschors. Ben je toch iets te laat, volg dan één van de volgende methoden.
De foutloze methode bestaat helaas niet, maar de meest efficiënte methode is die met de hand. Verder hou je het best rekening met het soort onkruid: bij éénjarige zaadonkruiden kies je het best voor de schoffelmethode waarbij één keer onthoofden met een scherp voorwerp volstaat.
Foto: Unsplash
Hoe hardnekkig onkruid verwijderen?
Hardnekkige onkruiden zoals de paardenbloem met een diepe wortel verwijder je het best van kop tot teen. De wortel gaat er het makkelijkste uit als je eerst diep de wortels rondom losmaakt. Heb je tijdens die methodes last van verstijving in de rugspieren? Kies dan voor de handige en ecologische onkruidbrander.
Snoeien doet bloeien
Er bestaan verschillende snoeiseizoenen voor verschillende planten. Voor bijvoorbeeld lentebloeiende heesters of struiken zoals klimop en vlinderstruiken is april het ideale moment om gesnoeid te worden aangezien het gevaar op vorst geweken is. Zorg ervoor dat je materiaal scherp genoeg is en dat je tot enkele millimeters tot boven de gezonde knoop (een verdikte plaats aan de stengel) snoeit. Let op: niet elke plant is geschikt om in het voorjaar gesnoeid te worden! Snoei steeds boven de knoop en schuin.
Tip: Om dode planten te voorkomen stel je het snoeien best even uit wanneer er vorst is.
Gazon onderhoud
Foto: Torsten Dettlaff – Unsplash
Wist je dat de bodem boordevol bacteriën, schimmels en insecten zit die de planten het leven moeilijk maken? Geef daarom je tuin terug kracht door hem te bemesten. Hierdoor kunnen ziektes, schimmels en ongedierte voorkomen worden. Zoals je af en toe vitaminepillen nodig hebt, heeft je tuin nood aan bemesting. Om te weten wat je grond precies nodig heeft, kan je advies inwinnen bij tuincentra of bij een tuinarchitect.
Je start eerst en vooral met je gras te maaien, daarna kies je het best voor organische meststoffen voor de mooiste resultaten en om verbranding te voorkomen. In het najaar is het is aangeraden om na het snoeien de tuinborders te bestrooien met compost of bemeste aarde.
Tip: het ideale moment om je gras te bemesten is vlak na een regenbui. Je houdt dus best het weerbericht goed in de gaten!
Bloembollen planten
April is het geschikte moment om zomerknollen en -bollen te planten. Zo kan je gaan voor lelies, gladiolen, dahlia’s enzovoort. Eerst en vooral brengen ze veel kleur in je tuin. Daarnaast kan je ze recycleren door ze in het najaar op een droge plaats te bewaren om ze het volgende jaar opnieuw te planten.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer tips voor je huis en tuin ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.