Het kost slechts enkele tientallen minuten van je tijd, maar het maakt tot wel 400 euro verschil op je energiefactuur. De leverancier van je gas en elektriciteit kies je best op basis van je eigen situatie. Ontdek hier hoe je te werk gaat.
Kies je energiecontract
Om de voordeligste energiefactuur te vinden moet je rekening houden met enkele factoren: je situatie, locatie, enkelvoudige of tweevoudige meter, extra meter voor uitsluitend nachttarief, zonnepanelen en uiteraard je eigen (procumenten)verbruik.
Op basis van die gegevens bepaal je het soort contract. Zo kan je voor een tijdelijk onbewoond pand een contract aan leegstandstarief aanvragen. Dat houdt in dat je een lager voorschot moet betalen.
Heb je zonnepanelen? Dan sluit je best een teruglevercontract af. Zo ontvang je een terugleververgoeding voor de elektriciteit die jouw zonnepanelen produceren en niet direct door jou verbruikt worden.
Het contract dat de meeste huishoudens hebben heet het huishoudelijk contract of het contract op privé-naam.
Foto: Anete Lusina – Pexels
Vast of variabel tarief
Als je vergelijkt kijk je automatisch eerst naar de prijzen. Die kunnen sterk verschillen, zowel tussen de energieleveranciers als tussen het vaste en variabele tarief. Laat je niet meteen afschrikken door een hoger tarief van een leverancier, maar let op de details. Sommige leveranciers geven namelijk een welkomstkorting.
Hou je van zekerheid? Dan kies je het best voor een vast tarief. Dat wordt contractueel vastgelegd en zal gedurende de looptijd van het energiecontract niet veranderen. Denk je dat de prijzen de komende periode zullen dalen en/of schommelen in jouw voordeel? Dan is een variabel tarief misschien iets voor jou. Opgelet: het variabel tarief is onderhevig aan de marktomstandigheden.
Grijze of groene stroom
Foto: Mikhail Nivol – Pexels
Wil je je steentje bijdragen aan het klimaat? Ga dan resoluut voor groene stroom. Die is afkomstig uit hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne-energie en windenergie. Grijze stroom daarentegen is afkomstig uit kernenergie en fossiele brandstoffen.
Sommige leveranciers leveren zowel grijze als groene stroom.
Contractduur
Tot slot kan je de duur van je contract bepalen: onbepaalde duur of bepaalde duur. Stel dat je een vast tarief kiest, dan ben je met een langere contractduur verzekerd dat de overeengekomen prijs niet zal veranderen.
Een contract is een overeenkomst tussen twee partijen en kan door iedere partij op elk moment beëindigd worden, ongeacht de einddatum van het contract. Wil je je contract vroegtijdig stopzetten? Dat lukt, maar hou wel rekening met een opzegtermijn.
meer tips nodig?
Wil je meer wooninspiratie ontvangen? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de nieuwste trends.