Zuinig omspringen met energie, daar heeft iedereen baat bij. Door minder te verbruiken bespaar je energie, door efficiënter te produceren verklein je je ecologische voetafdruk en door een bewust consumptiepatroon te creëren kan je je energiefactuur verlagen. Met deze voordelen in het achterhoofd stelde de Vlaamse regering het renovatiepact op met een uitdagende doelstelling: tegen 2050 moeten alle woningen in Vlaanderen energiezuinig zijn. Hoewel we nog enkele jaren voor de boeg hebben om dit doel te realiseren, is het belangrijk om dit richtpunt voor ogen te hebben bij de bouw of renovatie van je bestaande of nieuwe woning.
Wat is het renovatiepact?
Als we Vlaanderen tegen 2050 een pak energiezuiniger willen maken, hebben we een plan nodig. Dankzij het Renovatiepact wordt deze doelstelling realistischer. Hierbij werkt de Vlaamse regering in overleg met stakeholders de nodige instrumenten uit, zoals het vernieuwde EPC-label dat sinds 1 januari 2019 van kracht is.
Daarnaast werkte de Vlaamse regering ze twee mogelijke pistes uit om aan de energiedoelstellen te halen.
Eerste piste: aparte eisen voor ieder onderdeel van je woning
De eerste piste die jij kan bewandelen naar een energiezuinige woning, is de verbetering van de essentiële onderdelen die het energieverbruik beïnvloeden.
- Je dak, muren en vloer moet voldoende geïsoleerd zijn om een U-waarde van max. 0,24 W/(m²K) te behalen.
- Ook de beglazing speelt een belangrijke rol. Gooi enkele beglazing de deur uit en kies voor hoogrendementsglas of dubbele beglazing met een max. Ug-waarde van 1,0 W/m²K.
- Daarnaast kan je ook energie besparen met degelijke raamprofielen. De max. Uw-waarde van beglazing met profiel is 1,5 W/m²K.
- Tot slot moet je voor een energie-efficiënte verwarmingsinstallatie in huis halen. Bijvoorbeeld een condenserende ketel, een warmtepomp of een decentraal verwarmingstoestel met een totaal vermogen van maximum 15W/m².
Tweede piste: woning of appartement met EPC-label A of A+
In deze piste gaat men kijken naar het energielabel van de volledige woning: het EPC-label. Dit label wordt berekend op basis van je isolatie, ventilatie, verwarmingsinstallatie, gebruik van herbruikbare energie of eigen productie van energie door bijvoorbeeld zonnepanelen.
De stap naar een BEN-, energieneutrale of energiepositieve woning
Ooit al van een BEN-woning, energieneutrale of energiepositieve woning gehoord? Deze woorden geven aan hoeveel energie een woning produceert en verbruikt, en wat de verhouding is. Door je woning een zo’n goed mogelijk EPC-label te laten behalen en op een efficiënte en zuinige manier energie te produceren en consumeren maak jij je woning bijna-energieneutraal, energieneutraal of zelfs energiepositief.
Klaar om aan de slag te gaan, maar heb je nog enkele tips, weetjes of inspiratie nodig? Schrijf je dan in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en ontvang nuttige informatie over o.a. premies en regelgeving voor jouw bouw- of renovatieproject.