Hoe creëer je een veilige woonsituatie voor ouderen?

Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. De plek waar je jarenlang herinneringen hebt opgebouwd en omringd bent door personen die je lief hebt, dat is de plek waar velen ouder willen worden.

Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse Gemeenschap wil maar liefst 95% van de ouderen in hun eigen zelfstandige woonomgeving blijven wonen. In Vlaanderen is er niet enkel een toenemende vergrijzing, maar ook een stijgend percentage van ouderen (65-plussers) die tijdens hun gouden jaren thuis blijven wonen. Maar is langer thuis wonen steeds de juiste keuze? 

De mooiste oude dag door thuis te wonen

Je oude dag slijten in een vertrouwde omgeving is helaas niet voor iedereen evident. Hoe groot de wens ook mag zijn om thuis te blijven wonen. Om het welzijn van senioren te kunnen garanderen moet je rekening houden met enkele factoren: de vitaliteit, zelfredzaamheid en kwetsbaarheid van de oudere, de zorg, ondersteuning en de voorzieningen in de huidige woonsituatie. Vaak zijn simpele of grote woonaanpassingen, extra ondersteuning of een mantelzorger nodig om de goede levenskwaliteit van de senior te kunnen behouden. Ook een veilige omgeving en het gevoel van veiligheid is hierbij essentieel. 

Brandveiligheid

Harde cijfers tonen aan dat ouderen meer kans hebben om te overlijden in een woningbrand. Laten we eerlijk zijn. Als je een dagje ouder wordt, ben je niet meer van de snelste. Slechter zicht en gehoor maken het des te moeilijker om een brand op te merken en vliegensvlug de beste vluchtroute in te slaan. 

Geschikte woning voor ouderen

Niet iedere woning is een veilige woonplek voor ouderen die slechter te been zijn. Zorg dat er minstens één obstakelvrije vluchtroute is en hou steeds een plan B achter de hand. Zo kan je bijvoorbeeld vluchten via de gang of als dit niet lukt alle deuren sluiten en op het balkon wachten tot de brandweer je komt redden. 

thuis oud worden

Foto: Anna Shvets – Pexels

Overigens verhoogt een woning in een slechte slaat het brandrisico. Door je woning af en toe een grondige onderhoudsbeurt te geven, de schoorsteen te vegen en je oude elektrische apparatuur te vervangen, kan jij de kans op brand gemakkelijk verkleinen. 

5 tips voor brandveiligheid bij senioren

  • Rookmelders redden levens. Vanaf 2020 zijn rookmelders op iedere verdieping verplicht. Plaats ze bij voorkeur in de gang waar veel kamers op uitkomen. Uiteraard kan je ook op meerdere plekken rookmelders hangen: bijvoorbeeld in het washok of je living. Op plaatsen waar er veel uitlaatgassen of dampen zijn, zoals in de keuken of garage, installeer je best geen rookmelders. Dit om vals alarm (en onnodige paniek) te voorkomen.
  • Schakel elektrische toestellen helemaal uit. Zeker bij oudere toestellen kan de stand stand-by brand veroorzaken. Bovendien is het een pak energiezuiniger!
  • Doe het stof regelmatig af of schakel de hulp in van iemand die je hierbij kan helpen. Het stof dat in elektrische apparaten ophoopt, verhindert een goede ventilatie waardoor de apparaten verhitten.
  • Ook bij het koken is het oppassen geblazen. Door een trager reactiesnelheid of vergeetachtigheid kan er al snel iets mislopen in de keuken. Let op met brandbare losse kledingstukken en maak steeds gebruik van kookwekkers.
  • Wees tot slot voorzichtig met kaarsen en tabakswaren in huis. 

Inbraakbeveiliging bij ouderen

Senioren zijn gemakkelijke slachtoffers voor inbrekers, of dat denken ze toch … Lees hier 15 tips om ongewenste gasten buiten te houden.

Toch niet langer thuis wonen?

Is de tijd toch aangebroken om het vertrouwde nest te verlaten? Dan kunnen ouderen nog steeds kiezen voor andere vormen van zelfstandig wonen waarbij men toch is omringd door geliefden, talloze helpende handen of mensen die hun oude dag met hen willen delen. 

Wil je met meerdere generaties onder (ongeveer) hetzelfde dak wonen en toch je privacy en zelfstandigheid bewaren? Dan is een kangoeroewoning misschien iets voor jou. Kom hier meer te weten over kangoeroewonenOf wil je meer tijd met leeftijdsgenoten doorbrengen? Ontdek hier op welke manieren ouderen kunnen samenhuizen met anderen. 

meer informatie en inspiratie nodig?

Wil je meer tips, weetjes en nuttige informatie om je woning zo aangenaam en veilig mogelijk te maken ontvangen? Schrijf je nu in voor onze maandelijkse nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top