Lichtkoepel of lichtstraat: haal de zon in huis

Is je woning niet optimaal georiënteerd, heb je geen tuin of net metershoge bomen voor je raam? Zelfs in de meest ingesloten stadswoning hoef jij niet in het donker weg te kwijnen. Een lichtstraat zuigt het zonlicht naar binnen en verdubbelt je portie vitamine D. 

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een aaneenschakeling van een reeks glazen vensters.  Dankzij het hemelse uitzicht geven ze een elegante en luxueuze uitstraling aan je woning. Ze komen voor in verschillende materialen, maten en vormen. Wij zetten ze voor jou op een rij.

Waar kan ik een lichtstraat plaatsen?

Een lichtstraat plaats je het best op plekken waar jij veel licht nodig hebt. In je keuken, woonkamer of bureau bijvoorbeeld. Met meer natuurlijk licht creëer je een ruimtelijk gevoel. Bovendien krikt het je humeur instant op. Lichtstraten vind je voornamelijk terug op platte daken, maar ook op hellende daken kunnen ze geïntegreerd worden. Ideaal dus voor een uitbouw.

Welke mogelijke materialen bestaan er?

Lichtstraten bestaan in standaardformaten, maar worden meestal op maat gemaakt. Daarbij heb je de keuze tussen verschillende bouwmaterialen.

lichtkoepel

Frame van een lichtstraat

Voor het frame van een lichtstraat heb je o.a. de keuze uit aluminium, hout of kunststof. Het soort materiaal bepaalt de look van je lichtstraat en de rest van je woning. Wij geven je alvast graag mee dat aluminium tegenwoordig erg populair is.

Venster van een lichtstraat

Wat het venster betreft, heb jij de keuze tussen kunststof (polycarbonaat of acrylaat) en glas

Kies je voor glas, dan bespaar je met hoogrendementsglas vele euro’s op je energierekening of hoef je niet onnodig kou te lijden. Of bewaar jij liever op warme zomerdagen de koelte in huis? Dan is zonwerend glas of andere zonwering ideaal voor jou!

Laat je niet afschrikken door kunststof, want vensters van polycarbonaat en acrylaat zijn sterker én goedkoper dan glas. Acrylate en polycarbonate vensters zijn zowel in de transparante als opale variant verkrijgbaar. Vooral opaal acrylaat of polycarbonaat is bijzonder interessant vanwege het diffuus licht. Daardoor schijnt de zon niet in je ogen tijdens een zonnige thuiswerkdag. Bovendien absorbeert het de warmte, waardoor je woning zonder extra zonwering tijdens de zomer koel blijft. 

Welke vorm kan een lichtstraat innemen?

Lessenaarsdak

Je leidt het misschien al af uit de naam. Net als een oude lessenaar heeft een lichtstraat een licht hellend vlak

Een lessenaarsdak komt vaak voor bij een uitbouw, waarbij een lagergelegen plat dak via een licht hellend vlak grenst aan de gevel van het hoofdgebouw. In dat geval is de lichtstraat niet vrijstaandDaarnaast kan je ook opteren voor een vrijstaande lichtstraat die niet grenst aan een muur. 

Zadeldak

Een zadeldak heeft 2 schuine vlakken en wordt op platte daken of in de nok van een hellend dak geplaatst.

lichtstraat

Foto: Jean-Luc Benazet – Unsplash

Schilddak

Wie een warme of landelijke toets aan zijn woning wil geven, kiest het best voor een lichtstraat in de vorm van een schilddak met kunststoffen of glazen vensters aan de vier zijden

Wat is het verschil met een lichtkoepel?

Een lichtkoepel wordt ook wel een dakkoepel genoemd. In tegenstelling tot een lichtstraat, bestaat het slechts uit één raam en bevindt het zich meestal op een plat dak. Met een plat, piramidevormig, rond, vierkant of rechthoekig raam overkoepelt een lichtkoepel slechts een beperkte oppervlakteWil jij een grotere ruimte overkoepelen? Dan kies je beter voor een lichtstraat.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over veilig, gezond en efficiënt (ver)bouwen en wonenSchrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks meer leuke weetjes, tips en inspirerende artikels.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top