Met zijn unieke combinatie van functionaliteit en esthetiek heeft de buitendouche een speciale plaats veroverd in moderne buitenruimtes over de hele wereld. Van afgelegen strandhutten tot weelderige tuinverblijven en stedelijke achtertuinen, je vindt ze overal! Wil jij je tuin ook dat tikkeltje meer speciaal maken?
Kies een goede locatie
Een goede locatie is van uiterst belang bij het plaatsen van een buitendouche. Maak daarbij een goede afweging tussen een stevige ondergrond en nabijheid tot aansluitingen enerzijds en genoeg privacy anderzijds. Je wil natuurlijk niet staan douchen waar iedereen je zomaar ziet staan, maar tegelijkertijd moet je er ook rekening mee houden dat je een plaats in je tuin kiest waar al wateraansluitingen liggen of ze gemakkelijk te leggen zijn.
Warm vs. koud water
Voor een buitendouche met enkel koud water volstaat het om hem aan te sluiten op een tuinslang. Wil je ook buiten douchen met warm water, dan moet je een warmwaterleiding trekken.
Het is in ieder geval een slimme keuze om je nieuwe douche dichtbij je zwembad, fontein of tuinslangaansluiting te plaatsen. Wil je volledig off the grid gaan met je buitendouche? Dan kan je natuurlijk ook opteren voor solar douche met een waterreservoir bovenop de douche dat niet aangesloten is op waterleidingen.
Maak je douchevloer bestand tegen schimmels en uitglijden
Kies voor de vloer van je buitendouche een materiaal dat bestand is tegen vocht en schimmelvorming, en dat ook niet glad wordt wanneer het nat is. Antisliptegels met ruwe afwerking zijn ideaal om uitglijden te voorkomen, en zijn daarnaast ook makkelijk schoon te maken. Ook een betonnen of stenen vloer is een makkelijk schoon te maken optie, al kunnen deze vloeren snel glad worden. Je kan natuurlijk ook altijd een anti-slipmatje leggen.
Toch eerder fan van een meer naturelle look? Houten vlonders geven je buitendouche een warme uitstraling en laten bovendien het water goed aflopen in de ondergrond. Behandel het hout wel met waterbestendige lak of olie om ze te beschermen tegen vocht en schimmel en kies voor speciale antislip houtsoorten of behandel ze met antislipmiddel.
Besteed aandacht aan drainage
Correcte drainage van je buitendouche is essentieel om te voorkomen dat water blijft staan en schade veroorzaakt. Welk materiaal je ook gebruikt voor je douchevloer, zorg ervoor dat de vloer voldoende helt om water goed te laten aflopen of gebruik permeabele materialen zoals tegels met voegen of geperforeerd beton die water gemakkelijk doorlaten. Ook grind laat water zeer goed weglopen in de ondergrond. Gebruik je zeep in je buitendouche? Hou er dan wel rekening mee dat dit water afgevoerd moet worden en je je douche zal moeten aansluiten op het rioleringsnetwerk.
Ook natuurlijke elementen kunnen gebruikt worden om water te draineren en zijn bovendien een mooie esthetische toevoeging aan je tuinlandschap. Denk maar aan moerasplanten. Naast hun water absorberende en zuiverende kwaliteiten, voorkomen de wortels van deze planten erosie en vormen ze bovendien een habitat voor verschillende dieren zoals vlinders.
Bescherm je buitendouche in de winter
Het is steeds een goed idee om je douche (gedeeltelijk) te demonteren om blootstelling aan vriestemperaturen te vermijden. Kan je je douche niet demonteren? Maak dan gebruik van een beschermende hoes of gebruik isolatiebuizen om de leidingen te beschermen.
Sluit ook de watertoevoer naar je buitendouche af als die aangesloten is op een tuinslang of waterleiding en zorg ervoor dat al het water uit de leidingen is. Leeg bij een solar douche het waterreservoir om schade door uitzettend water bij vriestemperaturen te voorkomen.
Vergeet niet je buitendouche te controleren op eventuele schade of tekenen van lekkages wanneer de zon en warmere temperaturen opnieuw hun intrede maken!
meer informatie en inspiratie nodig?
Schrijf je gratis in voor onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste technologieën, nieuwtjes en trends.