5 tips om je woning koel te houden

Krijg je spontaan okselvijvers bij de gedachte dat de volgende hittegolf eraan komt? Met deze 5 tips bereid je je woning voor op de warmste dagen van het jaar en vind je voortaan afkoeling in je eigen woning.

1. Wanneer ramen openen?

Een fris briesje doet deugd, maar het zorgt ook voor een portie warme of koude lucht in huis. Haal daarom enkel frisse lucht in huis tijdens de verkoelende nachten (tussen 2 en 6 uur ‘s nachts) en sluit alle ramen en deuren overdag

Schrik voor inbrekers?

Om je woning ‘s nachts voldoende te verfrissen dien je een paar ramen te openen. Heb je schrik voor inbrekers? Lees dan onze inbraakbeveiligingstips en slaap ook tijdens de warme zomerdagen op je beide oren.

2. Installeer zonwering

Binnen- en buitenzonwering

Je woning potdicht maken is de eerste regel voor een koele woning. Binnenzonwering zoals gordijnen sluiten je ruimtes af en weerkaatsen het zonlicht. Het enige nadeel daaraan is dat ze pas de zonnestralen tegenhouden nadat ze hun weg hebben gebaand door de ramen. 

Daarom werkt buitenzonwering zoals rolluiken, screens of luifels efficiënter. Er hangt een iets hoger prijskaartje aan vast, maar het voorkomt wel dat het zonlicht het glas van je ramen opwarmt. Een kleine investering met een groot effect.

Zonwerend glas of glasfolie

woning afkoelen

Foto: Beazy – unsplash.com

Is buitenzonwering niets voor jou? Of heb je het nog steeds te warm? Dan opteer je het best voor zonwerend glas of zonwerende glasfolie. Die zijn voornamelijk voor je ramen in het oosten en westen van je woning aangeraden. Op die gevels en ramen schijnt er tot tweemaal meer zonlicht.

Zonwerend glas houdt door zijn onzichtbare coating aan de spouwzijde tweemaal zoveel warmte tegen dan dubbelglas. 

3. Woning koelen met een warmtepomp

Koelen met een warmtepomp? Inderdaad! Warmtepompen onttrekken warmte uit de omgeving. Een lucht/lucht warmtepomp zoals een airconditioningsapparaat onttrekt de warmte van de binnenlucht en geeft die af aan de buitenlucht. Een warmtepomp met actieve koeling daarentegen zet die warmte om en koelt actief de woning.

airconditioning

Foto: Max Vakhtbovych – unsplash.com

Koelen met vloerverwarming

Ook via vloerverwarming is het mogelijk om je woning te koelen. Daar spreken we over topkoeling. Hoge temperatuurtoppen worden afgevlakt. In tegenstelling tot airco koel je op een droge manier je woning. Je creëert dus meer comfort binnenshuis en je hebt geen last van condensatie.

4. Verkoelen met planten

Een andere optie om je woning te koelen is beplanting. Voornamelijk bladverliezende planten en bomen zijn erg interessant. Tijdens koudere winterdagen laten ze het licht door en in de zomer beschermen hun bladeren je woning tegen de zonnewarmte

Ook kamerplanten dragen hun steentje bij. De vochtigheid van de plant laat namelijk de temperatuur in huis lichtjes dalen. Weer een reden om een nieuwe kamerplant in huis te halen!

5. Isolatie houdt je woning koel

Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe energiezuiniger ze is. Door je woning te isoleren verkrijg je een stabielere binnentemperatuur. Spouwmuur-, buitenmuur- en dakisolatie houden niet enkel de warmte binnen. Ook tijdens hittegolven blijft de warmte buiten en de koelte binnen.

Is het nog steeds warm in huis?

Is het kwik langzaam aan het stijgen in huis? Dan hebben we nog enkele tips voor een goede nachtrust. Kruip met een waterkruik met koud water onder de lakens of plaats een glas met ijsblokjes voor je ventilator. Zo hou je toch nog het hoofd koel tijdens de warmste dagen van het jaar.

Lees onze andere interessante blogposts

Wil je meer tips over wooncomfort, bouwen of renoveren? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top