Een woning kopen is een grote stap. Ben jij klaar voor de grote zoektocht, lijstjes met must-haves en nice-to-haves … en natuurlijk ook de administratieve rompslomp? Geraak niet ontmoedigd en bereid je goed voor met deze 5 belangrijke termen.
1. Registratierechten
Registratierechten, ook wel de registratiebelasting genoemd, is de belasting die je verschuldigd bent bij de registratie van de notariële akten en onderhandse overeenkomsten. Hou dus een extra spaarvarken aan de kant, want bovenop de aankoopprijs van je enige eigen woning betaal je in 2022 3% registratierechten. Voor een tweede woning is dat 12%.
Registratierechten bij IER of sloop en herbouw
Heb je plannen om de woning te slopen en herop te bouwen of een ingrijpende energetische renovatie uit te voeren? Dan betaal je maar 1% registratiebelasting.
2. Opschortende voorwaarde
Een opschortende voorwaarde geeft je meer zekerheid bij de koop van de woning. Bij het sluiten van een compromis is het mogelijk om opschortende voorwaarden op te nemen. Denk aan de bouwvergunning of je hypothecaire lening die je op dat moment nog niet verkregen hebt. Stel dat je uiteindelijk geen goedkeuring krijgt, dan wordt de overeenkomst zonder grote boete stopgezet.
Opschortende voorwaarde bij openbare verkoop
Foto: Dimaz Fakhuruddin – unsplash
Bij bieden onder gesloten omslag en een openbare verkoop geldt meestal het principe van opbieden. De hoogste bieder koopt de woning. Of toch niet?
Op het moment van een bod weet de potentiële koper meestal niet met 100% zekerheid of hij of zij de hypothecaire lening krijgt. Om de koper te beschermen kan een opschortende voorwaarde van het krijgen van het krediet opgenomen worden in de verkoopsvoorwaarden. In praktijk is dat vaak niet het geval. Wees dus steeds bewust van jouw bindend bod bij een openbare verkoop of een bod onder gesloten omslag.
3. Verplichte waardebepaling
Sinds 2022 is het verplicht om je woning te laten schatten. Op basis van die schatting bepaalt de bank je kredietbedrag bij je hypothecaire lening. Je kredietbedrag zal dus niet langer berekend worden op de aankoopprijs maar op de objectieve (geschatte) waarde van de woning.
Banken kunnen hiervoor een beroep doen op een schatter of kunnen zich baseren op een statistisch model met verschillende parameters zoals de oppervlakte, ligging en de waarde van gelijkaardige woningen.
Foto: Deduardo Alvarado – unsplash
4. Tekortschatting van een woning
Ook voor de registratierechten speelt de objectieve waarde van de woning een rol. Stel dat je een woning met een hoge waarde voor een appel en een ei koopt, dan spreken we over tekortschatting. Hoe lager de aankoopwaarde, hoe lager de som die je moet neerleggen voor de registratierechten. Koop je een woning die te goedkoop gewaardeerd is, dan kan de fiscus hier een stokje voor steken.
5. Kadastraal inkomen
Het gemiddelde jaarlijkse netto-inkomen (huur) dat je in 1975 voor de verhuur van je woning zou innen komt overeen met het kadastraal inkomen van jouw woning. Aangezien het kadastraal inkomen sinds 1975 niet meer geactualiseerd is, wordt het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen vermenigvuldigd met een coëfficiënt. En dat berekende en geïndexeerde inkomen van je woning zal de belastingvoet van je onroerende voorheffing bepalen.
Lees onze andere interessante blogposts
Wil je meer weten over de koop, verkoop, bouw of renovatie van je woning? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze tips, tricks en nieuwtjes.