5 eenvoudige tips om thuis energie te besparen

Kan je gemoed instant omslaan bij het legen van je brievenbus? Niet het langverwachte postkaartje van je vriend is aangekomen, maar wel een gepeperde rekening. Wij willen dat  jouw euforisch gevoel blijft aanhouden. Daarom hebben we enkele tips om jouw energiefactuur te verlagen zonder dat je er iets van zal merken. Ben jij benieuwd hoeveel jij kan uitsparen? Ga de uitdaging aan met deze stappen!

1. Energie besparen in de keuken

Om energiebesparend te koken en bakken hoef je geen lauwe gerechten te serveren. Je moet enkel de warmte die gegenereerd wordt door je kookplaat en oven zo bewust en efficiënt mogelijk gebruiken. De kookplaat hoeft bijvoorbeeld niet tot de laatste seconde aan te staan bij het bakken van een spiegeleitje. Plaats ook het deksel op je pot of pan. Zo blijft de warmte erin en kan het vuur lager.

Verwarm de oven niet voor de kleinste dingen. Kleine porties kan je beter opwarmen in een microgolfoven. Als je de oven toch gebruikt, profiteer je er best meteen van. Bak meerdere dingen na elkaar of tegelijkertijd. ‘s Avonds zoete aardappel in de oven? Dan kan jij je volgende maaltijd direct nadien klaarmaken: zelfgemaakte granola voor het ontbijt.

energie besparen bij het koken

2. Energie besparen op huishoudelijke taakjes

Wassen, strijken, stofzuigen … de persoon die dit super graag doet moet vast nog geboren worden. We horen je al denken: hoe minder je doet, hoe minder je verbruikt. Klopt, maar sommige vervelende taakjes moeten nu eenmaal gebeuren. En als je eraan begint, doet je het beter energiezuinig.

Als je toestellen aan vervanging toe zijn, koop dan energiezuinige exemplaren en onderhoud ze goed. Verwissel dikwijls de stofzuigerfilter en maak je diepvries ijsvrij. 

Energie besparen bij het wassen

De temperatuur van een wasbeurt heeft een grote impact op je energiefactuur. Prop je wasmachine zo vol mogelijk en was het op zo’n laag mogelijke temperatuur. Was je je kleding op 60° of 30°? Het resultaat blijft hetzelfde, behalve op je energiefactuur. Jaarlijks kan je ongeveer 11% energie besparen door enkele graden te verminderen.

Profiteer van het goede weer of benut ongebruikte ruimte om je net gewassen kleding op een rekje of wasdraad te drogen. Gebruik je droogkast enkel als de weergoden niet goedgezind zijn of als je bergen was hebt. 

3. Energiezuinig thuiswerken

Een 9 tot 5 job, Dolly Parton zou het misschien niet direct aanraden, maar wij wel. Je kan er immers fors door besparen. Richt je home office in in een lichtrijke ruimte en vervang de lampen door ledlampen. 
 
Wist je dat je minder energie verbruikt als je je laptop verbindt met een ethernetkabel? Wifi, bluetooth en een hoge schermhelderheid slorpen energie op. Plug de oplader van je laptop enkel in als je batterij effectief leeg is.
 

4. Maak komaf met sluipverbruik

Maak een schattenjacht door je huis en spoor de elektrische apparaten op die stroom verbruiken zonder dat jij er baat bij hebt. Kruis alvast deze veelvoorkomende sluipverbruikers aan op je schatkaart:

  • De TV en digicorder die je niet helemaal uitschakelt
  • De laders van je laptop, smartphone of elektrische tandenborstel die je vergeten uittrekken bent
  • De vaste computer in slaapstand
  • Randapparaten bij je computer, zoals een printer, die aanstaan zonder dat je het gebruikt
Energie besparen door sluipverbruik op te sporen

Vul het lijstje aan en verminder het sluimerverbruik door de toestellen uit te schakelen, een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken of de apparaten los te koppelen. Het verbruik van deze toestellen lijkt op het eerste zicht heel klein, maar als je de som maakt is het soms goed voor zo’n kwart van je jaarlijks energieverbruik. 

5. Draai de verwarming een graadje lager

Voor de warmbloedigen onder ons is een graad minder nauwelijks voelbaar. Grijp niet direct naar de thermostaat, maar naar een trui of deken als je het frisser hebt. Hiermee kan je de verwarmingskosten met 5% verminderen.

Op zoek naar nog meer manieren om je woning energiezuiniger te maken? Dan ben je op bouw&reno aan het juiste adres. Schrijf je nu in op onze nieuwsbrief.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top