10 zaken die veranderen voor bouwen en verbouwen in 2025

Een nieuw jaar betekent steevast nieuwe regels! 1 januari 2025 vormt hier geen uitzondering op. Wat betekent dit concreet voor jouw bouw- of renovatieplannen? Ontdek hier de 10 belangrijkste wijzigingen en hoe je je hierop kunt voorbereiden.

1. Geen gasaansluitingen meer bij nieuwbouw

.Vanaf 2025 is het niet meer mogelijk om een gasaansluiting te krijgen bij nieuwbouwwoningen waarvoor een vergunning wordt aangevraagd. Dit betekent dat verwarming enkel nog kan met alternatieve systemen zoals een warmtepomp, warmtenet, biomassaketel of directe elektrische verwarming. Let wel: directe elektrische verwarming kan een negatief effect hebben op het E-peil, tenzij de woning een zeer lage warmtevraag heeft. Ook hybride warmtepompen, waarbij gas wordt gecombineerd met een lucht-waterwarmtepomp, zijn niet meer toegestaan. Voor renovaties blijft de installatie van een nieuwe gasketel voorlopig mogelijk

2. Minimumaandeel hernieuwbare energiehier toe

Vanaf 2025 is een minimumaandeel hernieuwbare energie verplicht voor nieuwbouwwoningen en ingrijpende energetische renovaties. Dit betekent:

  • Minimaal 15 kWh/m² per jaar voor nieuwbouwwoningen
  • Minimaal 20 kWh/m² per jaar voor niet-residentiële gebouwen.

Energie moet opgewekt worden via systemen zoals zonnepanelen of zonneboilers.

3. Registratierechten verlaagd

Het goede nieuws voor wie een woning koopt: de registratierechten dalen van 3 naar 2 procent, mits het gaat om je enige woning waarin je zelf gaat wonen. Voor eigenaars van meerdere woningen blijft het hogere tarief gelden.

4. Verruiming van de renovatieplicht

Woningen met een EPC-label E of F moeten energiezuiniger worden. Vanaf 2025 is het doel om deze op te waarderen tot label D. De renovatietermijn wordt verlengd van vijf naar zes jaar, zodat eigenaars meer tijd hebben om de nodige werken uit te voeren.

5. EPC-label premie verhoogd

De premie voor het verbeteren van het EPC-label wordt afhankelijk van het inkomen van de eigenaar. Er komen drie categorieën: hoog, midden en laag inkomen. Bovendien kan wie voldoet aan ventilatie-eisen recht hebben op een hogere premie.

6. Vereenvoudigde omgevingsvergunning

In 2025 wordt de vergunningsprocedure voor bouwen en renoveren gestroomlijnd. De huidige gewone en vereenvoudigde procedures worden vervangen door één modulaire procedure, afhankelijk van de inhoud en aard van het dossier. De exacte invoeringsdatum volgt nog.

7. Nieuwe EPB-eisen

Voor nieuwbouw daalt het minimumaandeel hernieuwbare energie van 25 kWh/m² naar 15 kWh/m² per jaar. Voor verwarmingssystemen met water als afgiftesysteem geldt een minimumefficiëntie van 130%.

8. Verbod op stookolieketels

Vanaf 1 juni 2025 mogen in Brussel geen nieuwe stookolieketels meer worden geïnstalleerd, noch bij nieuwbouw, noch in bestaande woningen. In Wallonië worden mazoutketels vanaf 1 maart 2025 verboden in nieuwbouwwoningen, met een volledige uitfasering tegen 2026.

9. Tweedehands houtkachels verboden

In Brussel mogen sinds 1 januari 2025 geen tweedehands houtkachels meer geplaatst worden. Enkel kachels die voldoen aan de Ecodesign-richtlijn zijn toegestaan, om de luchtkwaliteit te verbeteren.

10. Sloop- en heropbouw btw-regel verlengd

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor sloop en heropbouw blijft tot eind juni 2025 gelden voor projectontwikkelaars. Dit geldt enkel voor projecten waarvoor een vergunning is aangevraagd voor 1 juli 2023.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen? Bezoek onze bouw- en renovatiebeurzen of schrijf je in voor onze nieuwsbrief voor meer tips en updates over bouwen en verbouwen in 2025.

 

Betrouwbare bronnen

Voor meer informatie over de nieuwe regelgeving kun je terecht bij de volgende instanties:

  • Vlaanderen.be: overzicht van EPB-eisen, EPC-labelpremies en ventilatieregels.
  • Bouwunie: praktische tips voor bouwers en verbouwers.
  • Energie Vlaanderen: informatie over hernieuwbare energie en energiebesparing.
  • Omgevingsloket: voor digitale bouwaanvragen.
  • Promaz.be: informatie over stookolietanks en sanering.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top