10 veelgemaakte fouten bij het plaatsen van je badkamer

De badkamer is een plaats waar je tot rust komt, je opfrist of je iedere dag klaarmaakt om er terug in te vliegen. Om je rust- of opfrismomentje niet in mineur te laten eindigen door een overstroomde, kapotte of beschimmelde badkamer, vermijd je best deze 10 veelgemaakte fouten bij het plaatsen ervan.

Fout 1: Een te korte douchewand installeren

We zijn steeds met meer en meer mensen op deze planeet. Om iedereen een dak boven het hoofd te bieden en nog steeds te kunnen genieten van het wonderlijke groen om je heen, zullen we steeds compacter wonen, met kleinere kamers tot gevolg. In een kleinere badkamer zijn we geneigd om te gaan voor kleine inloopdouches en dus ook kortere douchewanden. Bij een douchewand van minder dan 1,2 meter loop je het risico dat de rest van je badkamer(vloer) nat wordt Ga daarom voor een minimumlengte van 1,4 meter

Fout 2: Schimmel in voegen tussen tegels

Tegels zijn helemaal terug van weggeweest. Je kan er alle kanten mee op. Ze kunnen een authentieke, stijlvolle of moderne toets geven aan je badkamer. Toch moeten we je waarschuwen voor de keerzijde van deze medaille. Op lange termijn kunnen tegels, met name de voegen tussen de tegels, problemen opleveren. De voegen zuigen vocht op, waardoor er schimmel ontstaat. Hoe vaak je ze ook schoonmaakt of droogt, de schimmel blijft achter de tegels zitten en kan voetinfecties en schimmels veroorzaken. Denk dus twee keer na voordat je voor tegels kiest. Of onderhoud je tegels door om de vijf jaar de voeglaag te vervangen. Hetzelfde geldt voor de siliconen randen in je douche. 

Badkamer met tegels

Foto: Jon Nathon Stebbe – Unsplash

Fout 3: De plaatsing van je badkamer slecht plannen

Beslis op tijd wat je waar en wanneer wil installeren. Beslis eerst welke indeling je badkamer zal krijgen voordat je de wateraansluitingen laat plaatsen. Kies je voor een inloopdouche en wil je die op gelijke hoogte met de rest van de badkamervloer? Dan dien je rekening te houden met de hoogte van de chape. Plaats eerst de douche en nadien de vloer.

Fout 4: Na de wandafwerking de douchebak plaatsen

Water dat in je wanden trekt, wil je absoluut vermijden in je badkamer. Plaats voor een goede afwatering daarom eerst je douchebak en werk nadien de wanden af met een waterdichte laag. Als je je wand afwerkt met tegels of waterdichte panelen, dan ben jij reeds beschermd tegen de veelvoorkomende fout.

Fout 5: Slechte kwaliteit van douchebak

Selecteer je materialen aandachtig en kies voor kwaliteit. Door bij de aankoop van een douchebak iets meer geld neer te tellen zal je op lange termijn extra kosten besparen. Goedkopere modellen van acryl kunnen na een bepaalde tijd barsten vertonen. Bovendien glijd  je door de gladheid van het materiaal sneller uit. Let ook op voor meer kwetsbare of onderhoudsintensieve materialen.

badkamer met combibad

Foto: Jon Nathon Stebbe – Unsplash

Fout 6: Ventilatie in je douche

Ventileren en voldoende verluchten is essentieel voor een ‘gezonde’ badkamer. Door condensatie, slechte isolatie en blijvende vochtigheid krijg je schimmel en vochtproblemen in je badkamer. Installeer ventilatie in je badkamer, maar let wel op voor de volgende veelgemaakte fout. Als je de ventilatie in je douche, combibad of boven je bad installeert, zal de warme lucht wegtrekken en zal er een onaangenaam tochtje je zalig warm douche- of badmoment verstoren. 

Wil je meer weten over een ventilatiesysteem dat je woning zowel verlucht als verwarmt of afkoelt? Lees dan deze blogpost.

Fout 7: Afvoer kan de hoeveelheid water niet aan

Een standaard afvoer kan normaal gezien het gemiddelde waterverbruik van een regendouche aan. Dit bedraagt tussen de 9 à 12 liter water per minuut. Een goede afvoer vergt een goed onderhoud. Haar, zand en andere zaken kunnen je afvoerputje verstoppen. Kies daarom voor een gemakkelijk te onderhouden afvoerputje en maak regelmatig de sifon schoon

Fout 8: Te lichte helling

Om het water naar het afvoerputje te leiden heb je een lichte helling nodig waarlangs het water stroomt. Een goede helling is zo’n 1 cm over een lengte van 1 meter. Die is met het blote oog nauwelijks zichtbaar, maar met je blote voeten wel voelbaar.

Fout 9: Groot waterverbruik

Liters kostbaar water gaan dagelijks verloren in je badkamer. Erg spijtig voor je portemonnee en het milieu. Kies daarom voor een spaardouchekop. Wil je nog meer water besparen? Spring dan enkele minuten onder de douche in plaats van het bad vol te laten lopen.

Fout 10: Verkeerde verlichting

Verblindende lichten horen niet thuis in je badkamer. Plaats sfeervolle en functionele armaturen in je badkamer waarbij je zowel rustig geniet van het lezen van een boek in je bad als je baard of benen scheert zonder je hierbij te verwonden. 

meer informatie en inspiratie nodig?

Wil jij meer veelgemaakte fouten voorkomen tijdens het bouwen of renoveren van je woning? Schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks meer handige tips, nieuwtjes en inspiratie.

DEEL DEZE BLOGPOST

Scroll naar top